Cadourile oferite salariatilor de 1 iunie – tratament fiscal 2018

Potrivit prevederilor art.76 alin.(4) lit.a) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt venituri impozabile in intelesul impozitului pe venit ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

 

145 modeleDaca iti place acest material, vezi si lucrarea “145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca” actualizata 2018, care cuprinde modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca, impartite pe domenii pentru a putea fi usor de folosit, cu explicati si sfaturi, astfel incat orice document intocmit sa fie in acord cu reglementarile impuse de legislatia muncii.

 

Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si finantate din buget.

In sensul prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal,  limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute, pentru fiecare angajat si pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar si in cazul in care parintii lucreaza la acelasi angajator. Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit impozabil din salarii (a se vedea pct.12 alin.(11) de la Sectiunea 1 – Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor, Capitolul III – Venituri din salarii si asimilate salariilor din Normele de aplicare a Codului fiscal).

Iar potrivit prevederiloe art.142 lit.b) si art.157 alin.(2) din Codul fiscal, aceste venituri nu se cuprind nici in baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale si nici in baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit din salarii si se cuprinde in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii, conform pct.5 alin.(1) din Normele de aplicare a Codului fiscal, pentru aplicarea art.142 lit.b).

Cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislația in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor sunt cheltuieli sociale, cu deductibilitate limitata, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului (a se vedea art. 25 alin.(3) lit.b) pct.3 din Codul fisca).

Prin urmare, conform prevederilor legale mentionate mai sus, cadourile, inclusiv tichetele cadou oferite salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia zilei de 1 iunie sunt venituri neimpozabile si nu sunt cuprinse nici in baza lunara de calcul al contributiilor sociale in masura in care valoarea acestora nu depaseste 150 lei.

Iar pentru a nu fi considerate avantaje in bani sau in natura, acordarea acestor beneficii salariatilor trebuie sa fie prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca. Codul fiscal face trimitere la contractul de munca prin care se intelege contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca, nu face trimitere la regulamentul intern.

In cazul in care la nivelul angajatorului acordarea acestor beneficii este prevazuta in regulamentul intern, este necesar ca in contractul individual de munca sa se faca trimitere la regulamentul intern, in sensul ca prevederile acestuia se completeaza cu prevederile regulamentului intern.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 1,716 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.