Impozit micro: cota de 1% se aplica si daca firmele au salariati cu contracte suspendate (HG 354/2018)

In Monitorul Oficial nr.442 din 25.05.2018 a fost publicata Hotararea Guvernului nr.354 din 16 mai 2018 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codului Fiscal, aprobate prin Hotararea Guvenrnului nr.1/2016.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

 

In ceea ce priveste veniturile microintreprinderilor, HG 354/2018 stabileste ca se aplica cota redusa de impozitare chiar si in eventualitatea in care acestea au salariati cu contractele individuale de munca suspendate.

In continuare gasiti modificarile aduse de HG 354/2018 pe zona microintreprinderilor:

Titlul III – Impozitul pe veniturile microintreprinderilor
6. Punctul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“1. (1) Pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate in anul precedent, prevazute la art. 47 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, se vor lua in calcul aceleasi venituri care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53 din Codul fiscal, iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea aceluiasi exercitiu financiar.
(2) Persoanele juridice romane care indeplinesc conditiile prevazute la art. 47 alin. (1) din Codul fiscal si care desfasoara ca activitate principala sau secundara activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute de Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati aplica prevederile titlului III – Impozitul pe veniturile microintreprinderilor din Codul fiscal.
(3) Pentru incadrarea in sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor in anul 2018, verificarea conditiei prevazute la art. 47 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, respectiv incadrarea in nivelul veniturilor realizate de 1.000.000 euro, se verifica pe baza veniturilor care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53 din Codul fiscal, realizate pana la data de 31 decembrie 2017, inclusiv. In cazul persoanelor juridice romane care intra sub incidenta prevederilor art. 48 alin. (7), respectiv art. 48 alin. (8) din Codul fiscal, veniturile luate in calcul pentru stabilirea limitei de
1.000.000 euro, echivalentul in lei, sunt cele inregistrate in intreg anul 2017.”

7. Punctul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“2. In aplicarea prevederilor art. 48 alin. (3^1) din Codul fiscal, microintreprinderile care indeplinesc conditiile impuse de lege pot opta pentru aplicarea prevederilor titlului II din Codul fiscal in cursul oricarui trimestru ulterior datei de 1 aprilie 2018, care reprezinta data intrarii in vigoare a acestor prevederi. Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care opteaza sa aplice prevederile titlului II se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul exercitarii optiunii.”

8. La punctul 4, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(3) In aplicarea prevederilor art. 51 alin. (4) din Codul fiscal, pentru stabilirea numarului de salariati se iau in considerare si contractele individuale de munca/conventiile individuale de munca, incheiate potrivit legilor speciale, precum si contractele suspendate, potrivit legii.”

Contabun.ro a mai publicat si:
*ANAF: s-a modificat cadrul legal privind impozitul pe venitul microintreprinderilor
*ANAF: s-au modificat regulile pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor si impozitului pe profit

(Visited 756 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


1 × one =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.