(PDF) Formular declarare responsabil cu protectia datelor: oficial ANSPDCP

Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul General privind Protectia Datelor) a fost pus in aplicare in toate statele membre ale Uniunii Europene incepand cu data de 25 mai 2018.
Un element de noutate pe care acest act normativ european il aduce in peisajul juridic romanesc il reprezinta instituirea obligativitatii desemnarii la nivelul operatorului sau persoanei imputernicite de operator, in anumite cazuri, a unui responsabil cu protectia datelor.

Cazurile in care este obligatorie desemnarea unui responsabil cu protectia datelor
*Cand prelucrarea este efectuata de o autoritate publica sau un organism public, cu exceptia instantelor care actioneaza in exercitiul functiei lor jurisdictionale
*Daca activitatile principale ale operatorului sau ale persoanei imputernicite de operator constau in operatiuni de prelucrarea care necesita o monitorizare periodica si sistematica a persoanelor vizate pe scara larga
*Daca activitatile principale ale operatorului sau ale persoanei imputernicite de operator constau in prelucrarea pe scara larga a unor categorii speciale de date sau a unor categorii de date cu caracter personal privind condamnari penale si infractiuni

Cand nu este necesara desemnarea unui responsabil cu protecţia datelor?
– atunci cand nu se prelucreaza pe scara larga date cu caracter personal.
Spre exemplu:
• prelucrarea datelor pacientului de catre un cabinet medical individual;
• prelucrarea datelor personale referitoare la condamnarile penale si infractiuni de catre un cabinet individual de avocatura.

De retinut !
Desi in unele cazuri nu este necesara desemnarea unui responsabil cu protectia datelor, Autoritatea de Supraveghere recomanda numirea unei astfel de persoane, intrucat este utila operatorului pentru respectarea obligatiilor in domeniul protectiei datelor cu caracter personal.

Descarca de aici Formular declarare responsabil cu protectia datelor, in format PDF

formular_dpo_notificari_securizat-001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contabun.ro a mai publicat si:
*Ghid orientativ de aplicare a Regulamentului General privind Protectia Datelor destinat operatorilor
*ANSPDCP: operatorii nu vor mai avea obligatia notificarii prelucrarilor de date

(Visited 3,269 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


9 × two =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.