Sinteza saptamanii (Cadourile oferite salariatilor de 1 iunie – tratament fiscal 2018…)

In materialul de fata va prezentam cele mai importante articole din saptamana recent incheiata.

*Cadourile oferite salariatilor de 1 iunie – tratament fiscal 2018
Potrivit prevederilor art.76 alin.(4) lit.a) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt venituri impozabile in intelesul impozitului pe venit ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

*(PDF) Formular declarare responsabil cu protectia datelor: oficial ANSPDCP
Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul General privind Protectia Datelor) a fost pus in aplicare in toate statele membre ale Uniunii Europene incepand cu data de 25 mai 2018.

*CASS in cazul persoanelor fizice care nu realizeaza venituri: info ANAF
Persoanele care nu realizeaza venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din alte surse, si nu se incadreaza în categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate POT OPTA pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

*Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru alte venituri decat cele salariale
Au calitatea de contribuabili/platitori de venit la sistemul de asigurari sociale de sanatate:
*cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in Romania;
*cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si au obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara ori au domiciliul in Romania;
*cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si ai Confederatiei Elvetiene care nu detin o asigurare incheiata pe teritoriul altui stat membru care produce efecte pe teritoriul Romaniei, care au solicitat si au obtinut dreptul de a sta in Romania pentru o perioada de peste 3 luni;
*persoanele din statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatia Elvetiana care indeplinesc conditiile de lucratori frontalier si desfasoara o activitate salariata sau independenta in Romania si care rezida in alt stat membru in care se intorc de regula zilnic ori cel putin o data pe saptamana ; articol 153 Cod fiscal

*Impozit micro: cota de 1% se aplica si daca firmele au salariati cu contracte suspendate (HG 354/2018)
In Monitorul Oficial nr.442 din 25.05.2018 a fost publicata Hotararea Guvernului nr.354 din 16 mai 2018 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codului Fiscal, aprobate prin Hotararea Guvenrnului nr.1/2016.

*HG 354/2018-modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal
In Monitorul Oficial nr.442 din 25.05.2018 a fost publicata Hotararea Guvernului nr.354 din 16 mai 2018 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codului Fiscal, aprobate prin Hotararea Guvenrnului nr.1/2016.

(Visited 423 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.