Salariatul este obligat sa anunte angajatorul ca s-a pensionat? Vezi aici raspunsul

Intrebare: Este undeva un articol de lege care obliga un salariat sa anunte societatea ca el a iesit la pensie? Cand iceteaza CIM? Cand se ia la cunostinta de acest fapt? Multumesc.
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

Raspuns Elena Savciuc, expert legislatia muncii: Potrivit prevederilor art.56 alin.(1) lit.c) din Codul muncii, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II.

Articolul de mai sus prevede cand inceteza CIM in functie de situatie. In cazul in care salariatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si a stagiului minim de cotizare, contractual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii conditiilor cumulative. Nu este nevoie de decizia de pensionare, angajatorul daca are salariati care se apropie de varsta pensionarii trebuie sa tina o evidenta privind stagiul minim de cotizare si varsta standard de pensionare a acestor salariati.

In cazul pensiei anticipate, pensiei anticipate partiale si pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare contractual de munca inceteza de drept la data comunicarii deciziei de pensie, adica la data la care angajatorul ia cunostinta de decizia de pensionare. Ca si o paranteza, pensia anticipata si pensia anticipata partiala nu pot fi cumulate cu veniturile din salarii.

In cazul invaliditatii de gradul I sau II, contractual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca, adica la data la care angajatorul ia cunostinta de decizia medicala.

In cazul pensiei de invaliditate de gradul III, avem o decizie a Curtii Constitutionale potrivit careia dispozitiile art.56 alin.(1) lit.c) teza a doua, prima ipoteza din Codul muncii privind incetarea de drept a contractului individual de munca la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III sunt neconstitutionale ( Decizia CCR nr.759/2017 produce efecte incepand cu data de 5 februarie 2018). In aceasta situatie contractual de munca nu inceteaza de drept, insa norma de munca a salariatului in cauza nu poate depasi 4 ore/zi.

Trebuie sa tinem cont de faptul ca in situatiile prezentate mai sus este vorba de incetarea CIM de drept si nu de vointa partilor, o incetare prin forta legii. Vrem nu vrem contractul de munca inceteaza.

Nu uitati sa va inregistrati si in grupul nostru de pe Facebook – Legislatia muncii&Revisal&Salarizare

 

Contabun.ro a mai publicat si:
*Salariat in concediu medical prezinta decizie de pensionare. Cand inceteaza CIM?
*Pensionare pentru limita de varsta. Cand inceteaza CIM si cum poate continua raportul de munca?

(Visited 3,366 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 + two =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.