Administrator societate in CIC: poate realiza venituri? Vezi aici raspunsul

Intrebare: Administrator (unic asociat) angajat pe firma cu contract de munca intra in concediu ingrijire copil. Firma ramane fara angajati. Pe perioada CIC firma poate emite facturi (venituri) sau nu? Ce solutii exista pentru a realiza venituri in legalitate fara sa piarda indemnizatia?

 

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

 

Raspuns Elena Savciuc, expert legislatia muncii: Pe durata concediului pentru cresterea copilului contractul de munca se suspenda prin urmare puteti activa doar ca si administrator conform actului constitutiv.

Insa, trebuie sa tineti cont de urmatoarele:

– pe durata concediului nu puteti realiza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel sa depaseasca de trei ori cuantumul minim al indemnizatiei (3*(500*2,5)=3750 lei). In caz contrar plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se suspenda (a se vedea art.16 alin.(2) lit.i) si alin.(3), dar si art.2 din OUG nr.111/2010 privind indemnizatia lunara pentru cresterea copilului).

– potrivit art.3 din OUG nr.111/2010, veniturile din salarii si asimilate salariilor, din activitati independente si din activități agricole, silvicultura si piscicultura prevăzute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 67, art. 76 alin. (1) si (2) si art. 103 din Codul fiscal si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit.

Iar la art.76 alin.(2) lit.d) din Codul fiscal regasim si sumele din profitul net cuvenite administratorilor societatilor, potrivit legii sau actului constitutiv, dupa caz.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Concediul si indemnizatia de maternitate: cum se calculeaza in 2018
*Concediul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca: mod de calcul si informatii utile

(Visited 2,071 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 8 = thirty two

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.