Tratamentul fiscal al veniturilor din arenda (2018)

Arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal face parte din categoria veniturilor impozabile din cedarea folosintei bunurilor, in intelesul art. 83 din Codul fiscal (punctul 19 alin.1 din normele metodologice).

 

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

 

Venitul brut din arenda se stabileste pe baza contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.

Daca arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca urmare a propunerilor directiilor teritoriale ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, hotarari ce trebuie emise inainte de inceperea anului fiscal. Aceste hotarari se transmit directiilor generale regionale ale finantelor publice, pentru a fi comunicate unitatilor fiscale din subordine.

Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a unei cheltuieli forfetare de 40% care se aplica asupra venitului brut. (art. 84 alin.7)
Cheltuiala deductibila stabilita in cota forfetara de 40% reprezinta eventuale nerealizari ale veniturilor din arendare scontate, generate de conditii naturale nefavorabile, cum ar fi: grindina, seceta, inundatii, incendii si altele asemenea. (norme pct.20)

Impozitul se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net, impozitul fiind final. (art. 84 alin.8)

Declararea impozitului retinut se face de platitorul venitului in declaratia 112 (art. 132). Persoanele fizice beneficiare ale veniturilor din arenda nu depun Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (Declaratia unica) in vederea stabilirii impozitului pe venit(art. 120 alin. 6, art. 122 alin. 4, norme pct. 36 alin. 6)

Descarca de aici articolul Tratamentul fiscal al veniturilor din arenda, realizat de catre DGRFP Brasov

Contabun.ro a mai publicat si:
* OMFP 1931/2018: noua Declaratie 112
* ANAF: In cazul in care depuneti Declaratia Unica prin serviciul SPV, nu este necesara o semnatura electronica

(Visited 1,231 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


nine − 5 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.