Daca pentru 2017si 2018 am depus d 200,220 si 600 mai trebuie sa depun declaratia unica? Vezi aici raspunsul ANAF

Intrebare: Am incheiat anul trecut un contract de inchirere ca si proprietar, pe o perioada de 1 an – oct 2017-oct 2018, pe care l-am declarat la ANAF in termenul legal; mai trebuie sa mentionez in declaratia unica de anul acesta acel contract si veniturile realizate de pe urma lui in cursul anului 2017 ?
Raspuns ANAF: In cazul prezentat de dvs, daca respectivul contract de inchiriere a fost incheiat in lei, nu trebuie sa declarati veniturile realizate in anul 2017. Mentionam insa ca trebuie sa aveti in vedere completarea Capitolului II – “Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2018”.

Intrebare: Un pensionar care este si persoana fizica autorizata. Realizeaza venituri in sistem real…
Raspuns ANAF: Persoana in cauza are obligatia declararii veniturilor realizate pentru anul 2017 prin depunerea declaratiei unice iar pentru veniturile realizate in anul 2018 va rugam sa aveti in vedere ca aveti obligatia completarii si a CAPITOLUL II. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE ESTIMATE/ NORMA DE VENIT A SE REALIZA IN ROMANIA SI CONTRIBUTIILE SOCIALE DATORATE IN ANUL 2018, din acelasi formular.

Intrebare: Pers fizica, obtine venituri din drepturi de autor in anul 2017, cu retinere impozit final. Depune declaratie in 2018?? Multumesc.
Raspuns ANAF: In cazul in care pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala aferente anului 2017, s-a optat pentru stabilirea impozitului, ca impozit final, nu exista obligatia declararii acestora prin Declaratia unica.

Intrebare: Buna ziua! In anul 2017 am realizat venituri din cedarea folosinteti bunurilor – venituri realizate din contracte in lei. In anul 2018 se declara aceste venituri pentru anul 2017 in Declaratia unica, avand in vedere ca in 2017 impozitarea a fost finala ? Pe langa veniturile din cedarea folosintei bunurilor obtin si venituri din activitati independente – profesii liberale. Pentru calculul contributiilor CAS si CASS pe anul 2018 se cumuleaza aceste venituri? Multumesc
Raspuns ANAF: In situatia in care contractul de inchiriere a fost in lei si s-a desfasurat doar pe parcursul anului 2017 nu aveti obligatia completarii si depunerii declaratiei unice pentru aceste venituri, exceptie facand situatia in care contractul de inchiriere a inceput in luna decembrie 2017.

Intrebare: Anul trecut am realizat venituri pe un PFA. Sub plafonul de 22.800. Anul acesta obtin venituri din PFA (tot sub 22.800) si dintr-un contract pe drepturi de autor, unde firma retine si vireaza toate impozitele si taxele. In aceasta situatie, cum se completeaza declaratia? Doar pe sumele din PFA? Pentru ca repet, contractul DDA nu are legatura cu PFA-ul, iar firma retine si vireaza impozitele.
Raspuns ANAF: Pentru veniturile din activitati independente realizate in anul 2017 aveti obligatia completarii Declaratiei unice .

Intrebare: Daca pentru 2017+2018, am depus inca din ianuarie d 200,220 si 600 de ce mai trebuie sa depun declaratia unica? Iar pentru un IF caruia i-am depus declaratia unica , imi cer inca d204+223? care logica? Ori e declaratie unica, ori sunt declaratiile vechi +declaratia unica….
Raspuns ANAF: Potrivit legislatiei aplicabile, dvs aveti obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate in anul 2017, daca nu ati depus D200 pana la data intrarii in vigoare a OUG 18/2018 (23 martie 2018). De asemenea, D600 si D220 se inlocuiesc prin depunerea Declaratiei unice, pana la 16 iulie 2018, in care veti completa, dupa caz, CAPITOLUL II. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE ESTIMATE/ NORMA DE VENIT A SE REALIZA IN ROMANIA SI CONTRIBUTIILE SOCIALE DATORATE IN ANUL 2018. In ceea ce priveste D204 si D223, prin aceste formulare se declara veniturile realizate/estimate de asocieri.

Intrebare: Buna ziua, am completat declaratia unica din programul ANAF, am listat-o si am pus-o pe un CD pentru a fi depusa la ghiseu. Se poate depune asa?
Raspuns ANAF: Da, este posibil sa depuneti la sediul unitatii fiscale Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice completata in fisierul PDF inteligent si apoi listata. Totusi, va informam ca puteti evita deplasarea la unitatea fiscala depunand declaratia prin intermediul serviciului Spatiul Privat Virtual.

Intrebare: Buna ziua, as vrea sa stiu daca si in ce sectiune a declaratiei unice, pot fi mentionate pierderile de recuperat din anii precedenti, multumesc!
Raspuns ANAF: Venitul net anual impozabil pentru anul 2017 se stabileste de organul fiscal competent prin deducerea din venitul net anual a pierderilor fiscale reportate.

Intrebare: Buna ziua, pentru un contract de inchiriere cu chiria stabilita in valuta, venituri obtinute in 2017 sub 22800, pentru care am depus in februarie declaratia 200, mai trebuie sa depun declaratia unica pentru veniturile din 2017? Multumesc.
Raspuns ANAF: Dvs nu aveti obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate in anul 2017, daca pana la data intrarii in vigoare a OUG 18/2018 (23 martie 2018) ati depus la organul fiscal declaratia privind veniturile realizate din Romania – formular 200.
In cazul in care, pentru veniturile realizate in anul 2017, se depune si declaratia unica, organul fiscal utilizeaza pentru definitivarea anului 2017 datele declarate in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Mentionam insa ca, in situatia in care contractul este in derulare si obtineti venituri din cedarea folosintei bunurilor si in acest an, pentru anul curent, trebuie sa depuneti declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la 16 iulie 2018, in care veti completa, dupa caz, CAPITOLUL II. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE ESTIMATE/ NORMA DE VENIT A SE REALIZA IN ROMANIA SI CONTRIBUTIILE SOCIALE DATORATE IN ANUL 2018.

Intrebare: In cazul contractelor de inchiriere, a unei locuinte, proprietari sot si sotie, declaratia unica pentru venturi din chirii o depune doar unul dintre soti , sau suma reprezentand veniturile din chirii se imparte la 2 si fiecare depune declaratia unica?
Raspuns ANAF: Declaratia unica se depune de persoana care realizeaza venitul. Venitul net din cedarea folosintei bunurilor detinute in comun pe cote-parti se repartizeaza intre coproprietari proportional cu cotele detinute de acestia in coproprietate. Venitul net din cedarea folosintei bunurilor detinute in comun in devalmasie se repartizeaza in mod egal intre proprietarii comuni. Repartizarea venitului net conform prevederilor de mai sus se face in conditiile in care in contractul de cedare a folosintei se mentioneaza ca partea contractanta care cedeaza folosinta este reprezentata de coproprietari. In conditiile in care coproprietarii decid asupra unei alte impartiri, se va anexa la contract un act autentificat din care sa rezulte vointa partilor.

Contabun.ro a mai publicat si
* Atentie! Declaratia unica se depune pana pe 15 iulie 2018
* ANAF: In cazul in care depuneti Declaratia Unica prin serviciul SPV, nu este necesara o semnatura electronica

Sursa: ANAF, intrebari si raspunsuri

(Visited 899 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 9 = ten

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.