OPANAF 1450/2018: Norme aplicare CASS redus pentru persoane scutite de impozit

ANAF va aduce la cunostinta aparitia urmatoarelor acte normative: Ordinul presedintelui ANAF nr. 1450 din 7 iunie 2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor art. I si III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2018 privind unele masuri fiscal-bugetare (Monitorul Oficial nr. 507 din 20 iunie 2018).

 

* (EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe

 

Precizari suplimentare:

OPANAF 1450/2018 – Norme aplicare CASS redus pentru persoane scutite de impozit

Prin ordin se aduc precizari suplimentare cu privire la aplicarea prevederilor OUG nr. 3/2018, ordonanta prin care a fost stabilita, prin derogare de la Codul fiscal, o modalitate diferita de calcul a contributiei de sanatate (CASS) pentru persoanele fizice scutite de la plata impozitului pe salarii:

*persoane fizice cu handicap grav sau accentuat;

*persoane fizice care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator;

*persoane fizice care desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare si inovare;

*persoane fizice care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere dintre cele prevazute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, in cursul unui an.

-Astfel, pentru anul 2018, CASS se va calcula, pentru persoanele mentionate mai sus, dupa urmatoarea formula:

CASS retinuta = venit brut2018 – CAS datorata in 2018 – salariu net decembrie2017

-Valoarea reprezentand diferenta pozitiva dintre CASS datorata si calculata potrivit prevederilor Codului fiscal si CASS retinuta potrivit formulei de mai sus se stabileste de catre angajator si se evidentiaza distinct ca suma dedusa in Declaratia 112.

-Organul fiscal central transmite zilnic, in sistem informatic, unitatilor Trezoreriei Statului un fisier continand sumele deduse. Pe baza acestui fisier se debiteaza automat un cont distinct de venituri al bugetului de stat codificat cu codul de identificare fiscala al angajatorului/platitorului (20.A.21.27.00 ” Diferente aferente contributiei de asigurari sociale de sanatate”) si se crediteaza contul de venituri al Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate codificat cu codul de identificare fiscala al angajatorului/platitorului (26.A.21.27.00 “Diferente aferente contributiei de asigurari sociale de sanatate”).

-Verificarea modului de determinare a CASS se realizeaza de organele fiscale potrivit dispozitiilor Codului de procedura fiscala, pe baza unei analize de risc specifice care va avea in vedere urmatoarele:

*examinarea modului de declarare: declaratie initiala sau declaratie rectificativa;

*variatia in timp a numarului de persoane scutite de impozitul pe veniturile din salarii;

*modul de calcul al sumei deduse in cadrul Formularului 112 in baza documentelor care atesta incadrarea in una dintre categoriile de angajati mentionate la pct. 2, depuse de angajati la angajator.

Ca urmare a analizei de risc specifice se va stabili gradul de risc fiscal pentru fiecare dintre contribuabilii/platitorii supusi analizei, precum si nivelul riscului.

In functie de gradul de risc identificat si de nivelul de risc stabilit, ca urmare a analizei de risc specifice se vor dispune masuri in ceea ce priveste modul de evaluare, gestionare si tratare a riscurilor stabilite (notificarea contribuabililor pentru conformare si/sau controale fiscale).

Contabun.ro a mai publicat si
* Noul sistem fiscal privind impozitul pe venit, CAS si CASS conform OUG18/2018 si OUG 25/2018
* OUG nr.3/2018: norme de aplicare a prevederilor art.I si III (proiect)

Sursa: DGRFP Craiova

(Visited 775 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 4 = thirty two

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.