OPANAF 1613/2018 – Distribuire sume din contul unic (precizari suplimentare ANAF)

ANAF va aduce la cunostinta aparitia urmatoarelor acte normative:Ordinul presedintelui ANAF nr. 1613 din 28 iunie 2018 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale (Monitorul Oficial nr.545 din 28 iunie 2018).

 

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

 

Precizari suplimentare: OPANAF 1613/2018 – Distribuire sume din contul unic

*Obligatiile fiscale datorate de contribuabili, aprobate prin OPANAF 1612/2018, se platesc in contul unic de disponibil 55.03 “Sume incasate pentru bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in curs de distribuire”, deschis pe codul de identificare fiscala al contribuabililor la unitatile Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal central competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de acestia.

*Prin exceptie, impozitul pe venitul din salarii datorat de sediile secundare se vireaza in contul unic, deschis pe codul de identificare iscalfa al sediilor secundare la unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat contribuabilul care le-a infiintat.

*Sumele platite de catre contribuabili in contul unic se distribuie de catre organul fiscal central competent, denumit in continuare organ fiscal competent, distinct pe fiecare buget sau fond, dupa caz, proportional cu sumele datorate, cu anumite exceptii.

*Sumele distribuite se impart apoi in cadrul fiecarui buget sau fond de catre organul fiscal competent, in ordinea prevazuta la art. 163 alin. (4) din Codul de procedura fiscala, dupa cum urmeaza:

-pentru toate impozitele si contributiile sociale cu retinere la sursa;

-pentru toate celelalte obligatii fiscale principale;

-pentru obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor prevazute la lit. a) si b).

*In cazul in care suma achitata nu acopera toate obligatiile fiscale datorate uneia dintre categorii, distribuirea se face, in cadrul categoriei respective, proportional cu obligatiile fiscale datorate.

*Dupa efectuarea distribuirii, organul fiscal competent efectueaza stingerea obligatiilor fiscale ale contribuabilului potrivit prevederilor art. 165 alin. (1) si (3)
din Codul de procedura fiscala si instiinteaza contribuabilul despre modul in care s-a efectuat stingerea cu cel putin 5 zile inainte de urmatorul termen de plata a obligatiilor fiscale, daca acesta a optat pentru a fi instiintat.

*Au fost aprobate totodata dispozitii speciale pentru distribuirea sumelor platite de contribuabilii aflati in situatii speciale:

-Contribuabilii care beneficiaza de inlesniri la plata.

-Contribuabilii aflati sub incidenta legislatiei privind insolventa.

-Contribuabilii care se afla in executare silita.

Contabun.ro a mai publicat si:
* OPANAF nr.1613/2018: obligatiile fiscale se platesc in contul unic de disponibil 55.03
* OPANAF 1612/2018: nomenclator obligatii care se platesc in contul unic

Sursa: DGRFP Craiova

(Visited 698 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 1 = nine

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.