Legea 129/2018 (GDPR): modificare si completare Legea nr.102/2005

Incepand cu data de 24 iunie 2018, intra in vigoare Legea 129/2018 de modificare si completare a Legii nr. 102/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, precum si pentru abrogarea Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 503 din 19.06.2018.
Aceasta lege este destinata, in principal, asigurarii concordantei intre reglementarea nationala si competentele de monitorizare si control ale autoritatilor nationale de supraveghere, statuate prin prevederile art. 55-59 din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor).

De asemenea, s-a stabilit ca Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal are atributii de monitorizare si control a respectarii legislatiei nationale de transpunere a Directivei (UE) 2016/680 a Parlamentului European si a Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de catre autoritatile competente in scopul prevenirii, depistarii, investigarii sau urmaririi penale a infractiunilor sau al executarii pedepselor si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Deciziei–cadru 2008/977/JAI a Consiliului.

Descarca de aici Legea 129/2018

Contabun.ro a mai publicat si:
* (PDF) Formular declarare responsabil cu protectia datelor: oficial ANSPDCP
* Ghid orientativ de aplicare a Regulamentului General privind Protectia Datelor destinat operatorilor

(Visited 495 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 5 = four

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.