Raportare contabila la 30.06.2018: MFP a publicat proiectul de ordin

Pe site-ul MFP a fost publicat Proiectul de ordin al Ministrului Finantelor Publice pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2018 a operatorilor economici, precum si pentru reglementarea unor aspect contabile.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

Se propune ca sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2018 sa se aplice operatorilor economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.

ANAF mentioneaza ca pentru indicatorii din raportarile contabile la 30 iunie nu se aplica unele reguli contabile, cum sunt inventarierea obligatorie si evaluarea tuturor elementelor bilantiere, iar nivelul de detaliere a informatiilor prezentate este mai redus, prin comparatie cu situatiile financiare anuale.

De asemenea, fata de raportarea contabila de la 30 iunie 2017, cea care se va intocmi de operatorii economici la data de 30 iunie 2018 cuprinde doua informatii suplimentare, respectiv impozitul specific unor activitati si dividendele distribuite actionarilor in perioada de raportare.

Prin proiectul de ordin se propune, de asemenea, modificarea si completarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, a Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv a Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.103/2017, cu completarile ulterioare, astfel:
– introducerea in planul de conturi cuprins in reglementarile contabile mentionate mai sus a unor conturi distincte in care sa se evidentieze impozitul specific unor activitati, prevazut de Legea nr. 170/2016. In mod corespunzator, acest impozit se prezinta distinct in raportarile contabile intocmite de operatorii economici la 30 iunie 2018, prin intermediul formularului „Contul de profit si pierdere” (cod 20), „Situatia veniturilor si cheltuielilor” (cod 20) sau „Date informative” (cod 30), conform prevederilor sistemului de raportare cuprins in Anexa la proiectul de ordin;
– reformularea unor prevederi cuprinse in Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, prin trimitere la prevederile IFRS-urilor.

Proiectul de ordin poate fi descarcat de aici:proiect-ordin-raportare-30-iunie-2018

(Visited 4,167 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


three + = 9

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.