Concediu medical: cum calculam CAS de la 1 iulie 2018

Potrivit prevederilor art.139 alin.(1) lit.o) din Codul fiscal, modificat de art.II pct.1 din OUG nr.3/2018, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in alte state, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, care include si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator sau din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, primite pe perioada in care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, conform prevederilor legale.

145 modele

Vezi 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca, actualizate la zi, impartite pe domenii pentru a putea fi usor de folosit, cu explicati si sfaturi, astfel incat orice document intocmit sa fie in acord cu reglementarile impuse de legislatia muncii.

 

Insa, avand in vedere trecerea contributiilor de la angajator la salariat dar si modificarea modului de calcul a CAS in cazul concediilor medicale, pentru a mentine indemnizatiile la nivelul aflat in plata inainte de 1 ianuarie 2018 s-a revenit, pentru o durata determinata de timp, la modul de calcul a CAS folosit inainte de 1 ianuarie 2018.

Astfel, potrivit prevederilor art.V din OUG nr.8/2018, in situatia in care din aplicarea dispozitiilor art. 139 alin. (1) lit. o) din Codul fiscal rezulta un cuantum al CAS calculate mai mare decat nivelul aferent sumei reprezentand 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, corespunzatoare numarului zilelor lucratoare din concediul medical, in cazul persoanelor care in intervalul 1 ianuarie 2018-30 iunie 2018 inclusiv se afla sau intra in concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii; concediu medical pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale, cuantumul CAS datorate nu poate fi mai mare decat acest nivel, pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical initiale acordate oricand in perioada 1 ianuarie 2018- 30 iunie 2018 inclusiv, precum si pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical acordate in continuarea concediilor medicale initiale acordate oricand in perioada anterioara datei de 1 iulie 2018.

In cazul persoanelor care se afla sau intra in concediu medical pentru maternitate, concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav si concediu medical de risc maternal, derogarea se aplica pana la 1 octombrie 2018, precum si pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical acordate in continuarea concediilor medicale initiale acordate oricand in perioada anterioara datei de 1 octombrie 2018.

Detalii gasiti aici: OUG nr.8/2018: un nou mod de calcul a CAS pentru concediile medicale

Prin urmare, pentru concediile medicale pentru incapacitate temporara de munca baza de calcul a CAS incepand cu 1 iulie 2018 o reprezinta indemnizatia de asigurari sociale suportata de angajator si/sau din FNUASS. Ca si exceptie, nu se modifica baza de calcul a CAS pentru certificatele de concediu medical acordate in continuarea concediilor medicale initiale eliberate inainte de 1 iulie 2018.

Nu se modifica baza de calcul a CAS nici in cazul persoanelor care se afla sau intra in concediu medical pentru maternitate, concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav si concediu medical de risc maternal. In aceste situatii derogarea de la prevederile art.139 alin.(1) lit.o) din Codul fiscal  se aplica pana la 1 octombrie 2018, precum si pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical acordate in continuarea concediilor medicale initiale acordate oricand in perioada anterioara datei de 1 octombrie 2018.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic

Sa nu uitam nici faptul ca de la 1 iulie 2018 s-a revenit la prevederile art.7 din OUG nr.158/2005 care stabileste ca stagiul minim de asigurare este 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Mai multe informatii gasiti aici: Stagiul minim de cotizare pentru concedii medicale revine la 6 luni de la 1 iulie 2018.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 34,704 times, 1 visits today)

One Response to Concediu medical: cum calculam CAS de la 1 iulie 2018

  1. Pisică Cosmina Andreea says:

    Bună ziua, am o nelămurire și va rog sa ma ajutați, din 4 iulie eu sunt în concediu medical mai exact în prenatal, din discuție cu dna de la resurse umane îmi spune ca voi lua același salariu net ca și pana acum însă eu știam ca se plătește 85%din salariul brut. Cum este corect? Totuși este o diferență de bani și nu as vrea sa am probleme. Mulțumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− one = 3

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.