Speta ANAF: Regim TVA accesorii

Intrebare: Care este cota de TVA aplicabila in cazul unui contract de prestari de servicii de consultanta in care se prevede recuperarea de la beneficiar a cheltuielilor privind cazarea, transportul si diurna consultantilor?

Raspuns: Conform prevederilor din Codul fiscal, baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata cuprinde cheltuielile accesorii, cum sunt: comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport si asigurare, solicitate de catre furnizor/prestator cumparatorului sau beneficiarului. Cheltuielile facturate de furnizorul de bunuri sau de prestatorul de servicii cumparatorului, care fac obiectul unui contract separat si care sunt legate de livrarile de bunuri sau de prestarile de servicii in cauza, se considera cheltuieli accesorii.

Potrivit prevederilor din normele metodologice de aplicare a titlului VII din Codul fiscal, orice cheltuieli accesorii efectuate de persoana care realizeaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii se includ in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, chiar daca fac obiectul unui contract separat. Exista o singura livrare/prestare in cazul in care unul sau mai multe elemente trebuie considerate ca reprezentand tranzactia principala, in timp ce unul sau mai multe elemente trebuie considerate cheltuieli accesorii care beneficiaza de tratamentul fiscal al tranzactiei principale referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile ca si livrarea/prestarea de care sunt legate.

In exemplul nr. 1 din normele metodologice cu referire la baza de impozitare pentru prestari de servicii efectuate in interiorul tarii, se prevede ca pentru prestarea unor servicii de consultanta, in situatia in care prestatorul stabileste cu beneficiarul sau ca acesta va suporta si cheltuielile cu deplasarile consultantilor, respectiv transport, cazare, diurna, alte cheltuieli, acestea sunt considerate cheltuieli accesorii serviciului principal, respectiv cel de consultanta si se includ in baza de impozitare a acestuia.

Prin urmare, in cazul unui contract de prestari de servicii de consultanta in care se prevede recuperarea de la beneficiar a cheltuielilor privind cazarea, transportul si diurna consultantilor, acestea se includ in baza de impozitare a serviciilor de consultanta prestate si se factureaza cu aceeasi cota de TVA ca si serviciile de consultanta.

Baza legala
*Legea nr 227 / 2015 articolul 286 alin. (3) lit.b)
*Hotararea guvernului nr 1 / 2016 articolul pct. 30 alin. (5)

Contabun.ro a mai publicat si:
*Deductibilitatea tranzactiilor cu parteneri cu cod TVA ANULAT
*Speta ANAF: ajustare TVA creanta eliminata prin hotarare judecatoreasca

sursa: ANAF, intrebari si răspunsuri (speta din 19.04.2018)

(Visited 436 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


5 − = three

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.