Legea 163/2018: dividendele se pot plati trimestrial

In Monitorul Oficial nr 595 din 12.07.2018 a fost publicata Legea nr.163 din 10 iulie 2018 pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii nr.82/1991, modificarea si completarea Legii societatiilor nr 31/1990, precum si modificarea Legii nr.1/2005 privind organizarea si functionarea organizatiei.

In continuare va prezentam cele mai importante modificari:
La articolul 19, dupa alineatul (3) se introduc doua noi alineate, alienante (3.1) si (3.2) cu urmatorul cuprins:
*3.1 repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.
*3.2 Regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar trebuie sa aiba loc dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale. Obligatia de restituire intervine pentru persoanele care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun in acest scop.

-Persoanele care opteaza pentru repartizarea trimestriala de dividende au obligatia sa intocmeasca situatii financiare interimare.

-Situatiile financiare interimare sunt supuse auditului, in situatia in care persoanele care le intocmesc au obligatia de auditare statutara a situatiilor financiare anuale sau opteaza pentru auditarea acestora, potrivit legii.

-Situatiile financiare interimare sunt supuse verificarii de catre cenzori in cazul in care situatiile financiare anuale fac obiectul verificarii de catre cenzori, potrivit legii.

Descarca de aici Legea nr.163 din 10 iulie 2018, in format PDF. 

(Visited 1,525 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.