ITM: Amenzi de pana la 2.500 lei pentru nerespectarea conditiilor de munca in perioadele cu temperaturi crescute extreme

Ca urmare a temperaturilor crescute inregistrate in ultimele zile, Inspectoratul Teritorial de Munca face urmatoarele precizari:

*(EDITABIL) Regulament intern: model și documente conexe, actualizat conform GDPR
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca, actualizate conform GDPR

*in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, angajatorii sunt obligati sa ia masuri minimale pentru ameliorarea conditiilor de munca. Pentru cei care lucreaza in aer liber se va reduce intensitatea si ritmul activitatilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static, se vor alterna perioadele de lucru cu cele de repaus in locuri umbrite. Pentru cei care lucreaza in spatii inchise se va asigura ventilatia la locurile de munca.
*Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor este necesar sa se asigure de catre angajator: apa minerala, cate 2-4 litri/persoana/schimb, echipament individual de protectie si dușuri.
*Angajatorii care nu pot asigura conditiile de mai sus, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, vor hotari conform Ordonantei de urgenta nr. 99/2000 reducerea programului de lucru sau esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru.

Masurile mentionate se impun a fi luate de catre angajator in situatia in care temperaturile ridicate extreme se mentin pe o perioada de cel puțin doua zile consecutiv. in sensul prevederilor Ordonantei de Urgenta, temperaturi ridicate sunt considerate temperaturile de peste 37 grade Celsius sau cand indicele temperatura-umiditate depaseste pragul valoric de 80.

Pentru prevenirea unor imbolnaviri determinate de munca in conditii de temperaturi extreme se vor lua urmatoarele masuri:
• asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scazute;
• asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate;
• trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 2.500 lei incalcarea acestor prevederi, daca faptele nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni.

Sursa – ITM Arad

(Visited 240 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


9 × five =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.