Rambursare TVA beneficiar cu cod invalid de TVA (speta ANAF)

Intrebare – O persoana impozabila din Uniunea Europeana inregistrata in scopuri de TVA in tara de rezidenta, nestabilita si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, care la data achizitionarii unor bunuri de la un furnizor din Romania, inregistrat in scopuri de TVA, nu avea un cod valid de TVA, dar il obtine ulterior, beneficiaza de rambursare in Romania a taxei aferente achizitiilor facturate cu TVA?

Raspuns ANAF – Potrivit prevederilor din Codul fiscal sunt scutite de taxa livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritaţile fiscale din alt stat membru, cu excepţia livrarilor intracomunitare efectuate de o intreprindere mica, altele decat livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi si livrarilor intracomunitare care au fost supuse regimului special pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colecţie şi antichitaţi.

Conform prevederilor din normele metodologice de aplicare a titlului VII din Codul fiscal, nu se acorda rambursarea taxei pe valoarea adaugata facturata pentru livrari de bunuri care sunt sau pot fi scutite in temeiul prevederilor din Codul fiscal.

Prin urmare, o persoana impozabila din Uniunea Europeana inregistrata in scopuri de TVA in tara de rezidenta, nestabilita si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, care la data achizitionarii unor bunuri de la un furnizor din Romania, inregistrat in scopuri de TVA, nu avea un cod valid de TVA, dar il obtine ulterior, nu beneficiaza de rambursarea in Romania a taxei aferente achizitiilor facturate cu TVA, intrucat aceste livrari de bunuri beneficiau de scutire de TVA daca la data livrarii, aceasta persoana impozabila prezenta furnizorului din Romania un cod valid de TVA.

Baza legala – Legea nr 227 / 2015 articolul 294 alin. (2) lit.a), Hotararea guvernului nr 1 / 2016 articolul pct. 74 alin. (2) lit. b)

Contabun.ro a mai publicat și
*Speta ANAF: ajustare TVA creanta eliminata prin hotarare judecatoreasca
*Speta ANAF: Regim TVA accesorii

sursa – ANAF, sesiune intrebari si raspunsuri din 08.05.2018

(Visited 423 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


one − = 0

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.