Atentie angajatori! Legea intershipului a intrat in vigoare

Incepand din 18 august a intrat in vigoare Legea nr. 176 din 2018 privind internshipul, care le permite firmelor si institutiilor publice sa incheie contracte de internship cu tineri care au implinit varsta de 16 ani, activitatea unui intern fiind de cel mult 30 de ore pe saptamana, dar nu mai mult de 6 ore pe zi.

*(EDITABIL)Regulament intern, actualizat conform GDPR
*(EDITABIL)145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizat conform GDPR

In situatia internilor cu varsta de peste 18 ani, in perioada de internship, tanarul intern va trebui sa-si indeplineasca indatoririle scrise in contract, putand sa lucreze maximum 40 de ore pe saptamana, nefiind permisa efectuarea de ore suplimentare.

Daca vor lucra cu interni fara sa incheie inainte contracte de internship, in forma scrisa, cel tarziu in ziua anterioara inceperii programului de internship, legea prevede amenzi de pana la 20.000 de lei pentru firmele sau autoritatile care au incalcat aceasta obligatie.

Cuantumul indemnizatiei datorate internului este egal cu cel putin 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda proportional cu numarul de ore de activitate desfasurata.

Contractul de internship nu va putea fi organizat pentru mai mult 720 de ore pe o perioada de sase luni consecutive, iar cei care nu vor respecta acest principiu vor putea fi amendati cu sume cuprinse intre 4.000 si 6.000 de lei.

Firmele sau institutiile au obligatia de a tine evidenta timpului in care internul isi desfasoara activitatea specifica din cadrul programului de internship, precum si obligatia de a prezenta aceasta situatie inspectorilor de munca ori de cate ori este solicitat acest lucru.

Acestora le revine, totodata, obligatia sa asigure pe parcursul desfasurarii programului de internship conditiile de securitate si sanatate in munca prevazute in Legea nr. 319/2006, cu modificarile ulterioare precum si sa puna la dispozitia organelor de control contractul de internship, fisa de internship, precum si documentele de evidenta a activitatii prestate de intern, inclusiv dovada acordarii indemnizatiei pentru internship.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Legea nr. 176/2018 privind internshipul
*Proiectul Legii Internshipului, adoptat de Guvern. Vezi aici ce prevede

Sursa: ITM Arad

(Visited 823 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.