Contraventiile privind dotarea cu aparate de marcat electronice, introduse in legea prevenirii

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o hotarare prin care se introduc in legea prevenirii contraventiile referitoare la nerespectarea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevazute de lege de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic.

*(EDITABIL)145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizat la zi
*(EDITABIL)Regulament intern: model si documente conexe , actualizat la zi

„Avand in vedere faptul ca, la data de 1 septembrie 2018 expira termenul de gratie stabilit prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2018, in care nu se aplica sanctiunile prevazute de lege pentru nedotarea operatorilor economici care au calitatea de contribuabili mari sau mijlocii cu aparate de marcat cu jurnal electronic, operatorii economici care au obligatia de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic risca sanctiuni drastice pentru nerespectarea obligatiei, fara ca vinovatia sa fie directa si exclusiva a acestora, prin Legea prevenirii se urmareste atat cresterea conformarii voluntare a operatorilor economici cu privire la rigorile legale, cat si cresterea gradului de incredere a operatorilor economici in organele de control, se impune introducerea contraventiilor referitoare la nerespectarea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevazute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic (art. 10 lit. cc) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999) sub prevederile Legii prevenirii nr. 270/2017, in vederea asigurarii unei abordari de tip preventiv, stimulativ si nu de sanctionare imediata la prima abatere a operatorului economic”, se arata in nota de fundamentare a Hotararii de Guvern adoptata miercuri de Executiv.

Urmare a introducerii acestei masuri, A.N.A.F. va putea constata, de la caz la caz, cel putin urmatoarele situatii in care se afla comercianul si pot proceda in consecinta astfel:
a) este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, situatie in care organul de control nu aplica sanctiuni
b) este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar acesta 4 nu este fiscalizat si instalat, situatie in care organul de control aplica avertismentul si stabileste un termen de instalare foarte scurt
c) nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar exista pe piata aparate corespunzatoare activitatii acestuia, situatie in care organul de control aplica avertismentul si stabileste un termen scurt de dotare
d) nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar exista pe piata aparate si a facut comanda la distribuitorul autorizat, situatie in care organul de control aplica avertismentul si stabileste un termen de dotare si fiscalizare scurt
e) nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic si nu exista pe piata aparate de marcat cu jurnal electronic dedicate activitatii sale, situatie in care organul de control aplica avertismentul si stabileste in planul de remediere un termen mai lung de dotare (exemplu: 90 de zile)

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2018 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale a fost acordat un termen de gratie de 3 luni, in care nu se aplica sanctiunile prevazute de lege pentru nedotarea operatorilor economici cu aparate de marcat cu jurnal electronic. Termenele de gratie (pana la care nu se aplica sanctiunile pentru nedotarea cu noile aparate de marcat) stabilite prin OUG nr.44/2018 sunt 1 septembrie 2018 (contribuabili mari si mijlocii), respectiv 1 noiembrie 2018 (contribuabili mici).

„La aceasta data, procesul de implementare a aparatelor de marcat dotate cu jurnal electronic este in plina desfasurare. Acesta este un proces deosebit de complex si impune eforturi semnificative pentru toti participantii, atat institutii centrale si locale subordonate ale statului, cat si producatori/distribuitori si utilizatori ai aparatelor de marcat. Avand in vedere faptul ca, se estimeaza ca operatorii economici mari si mijlocii utilizeaza cca. 100.000 de aparate de marcat, iar pana la aceasta data au fost instalate numai 28.986 de aparate de marcat pentru toate categoriile de contribuabili, inclusiv cei mici, a ramas mai putin de o luna pana la expirarea termenului de gratie acordat operatorilor economici mari si mijlocii prin OUG nr. 44/2018, eliberarea numarului de ordine necesar fiscalizarii, precum si fiscalizarea propriu-zisa a aparatelor de marcat dotate cu jurnal electronic sunt procese consumatoare de timp, se constata faptul ca exista premise ca cel putin pentru anumite categorii de operatorii economici, dotarea cu aparate de marcat sa nu fie finalizata pana la 1 septembrie 2018″, se mai arata in nota de fundamentare a HG.

Sursa: mediafax.ro

(Visited 461 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 9 = thirty six

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.