Sisteme moderne de plata, potrivit OUG nr. 193/2002 astfel cum a fost modificata de Legea 191/2018

Persoanele juridice care desfasoara activitati de:
– comert cu amanuntul si cu ridicata,
– prestari de servicii,
care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 50.000 euro in echivalent lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit, si cardurile de credit prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare.

*(EDITABIL)145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizat la zi
*(EDITABIL)Regulament intern: model si documente conexe , actualizat la zi

Anterior modificarilor introduse prin Legea 191/2018, plafonul era de 10.000 de euro si erau vizate doar persoanele juridice care desfasurau activitati de comert cu amanuntul, nu si prestatorii de servicii.

Persoanele juridice pot oferi serviciul de avans in numerar la terminalele de plata in baza contractelor incheiate cu institutiile acceptante*si pot acorda avansuri in numerar, de pana la suma de 200 lei.

Informatiie privind serviciul de acordare a avansurilor in numerar si a costurilor serviciului se afiseazala loc vizibil.

Avansul acordat se evidentiaza distinct pe chitanta emisa de terminalul de plata.

Tranzactiile privind avansul in numerar se asimileaza retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzactiilor se stabilesc conform contractelor in vigoare intre parti. Comerciantii pot percepe de la titularul cardului un comision care nu poate depasi 1% din valoarea avansului acordat.

Institutiile acceptante de carduri au obligatia de a instala terminale de plata in termen de maximum 30 de zile de la data solicitarii.

Cheltuielile cu achizitionarea si instalarea terminalelor de plata vor fi suportate de catre institutiile acceptante.

Faptele care constituie contraventie si sanctiunile care se aplica acestora sunt prevazute la articolul 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului 193/2002.

*institutie acceptanta- institutie de credit sau o institutie financiara nebancara care ofera comerciantilor acceptanti servicii de acceptare la plata a cardurilor si/sau a instrumentelor de plata de tip moneda electronica, in baza unui contract incheiat in prealabil intre aceasta si comerciantul acceptant, precum si servicii de eliberare de numerar la ghiseele sale si in reteaua proprie de terminale ale detinatorilor. In cazul instrumentelor de plata electronica de tipul cardului, institutia acceptanta poate fi si emitentul instrumentului de plata.

Baza legala -Legea 191/2018 pentru modificarea Ordonantei de urgența a Guvernului 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, publicatain Monitorul Oficial 642 din 24 iulie 2018
– Normele metodologice pentru aplicarea OUG 193/2002 au fost aprobate de HG 949/ 2017

sursa: DGRFP Brașov

(Visited 396 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


seven − 5 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.