Executarea amenzilor pentru persoane juridice in insolventa

Intrebare: Pot fi puse in executare titlurile executorii prin care au fost stabilite creante bugetare reprezentand amenzi contraventionale in sarcina persoanelor juridice aflate in insolventa pentru sumele care se fac venit integral la bugetul de stat ?

*(EDITABIL)145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi
*(EDITABIL)Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

Raspuns ANAF: Ordonanta Guvernului privind regimul juridic al contraventiilor prevede ca sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor juridice in conformitate cu legislatia in vigoare se fac venit integral la bugetul de stat, cu exceptia celor aplicate, potrivit legii, de autoritatile administratiei publice locale si amenzilor privind circulatia pe drumurile publice, care se fac venit integral la bugetele locale.

In ceea ce privește conditiile pentru inceperea executarii silite, Codul de procedura fiscala prevede ca institutiile publice finantate total sau partial de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si bugetul asigurarilor pentru somaj, dupa caz, care nu au organe de executare silita proprii, transmit titlurile executorii privind venituri ale bugetului general consolidat, spre executare silita, organelor fiscale din subordinea A.N.A.F. Sumele astfel realizate se fac venit la bugetul de stat.

Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa prevede ca de la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare, extrajudiciare sau masurile de executare silita pentru realizarea creantelor asupra averii debitorului. Valorificarea drepturilor acestora se poate face numai in cadrul procedurii insolventei, prin depunerea cererilor de admitere a creantelor.

De asemenea, acest act normativ prevede ca, creantele nascute dupa data deschiderii procedurii, in perioada de observatie sau in procedura reorganizarii judiciare vor fi platite conform documentelor din care rezulta, nefiind necesara inscrierea la masa credala. Prevederea se aplica in mod corespunzator pentru creantele nascute dupa data deschiderii procedurii de faliment.

Astfel ca se desprind doua ipoteze:
1. in cazul in care creanta bugetara(amenda contraventionala) s-a nascut anterior datei deschiderii procedurii insolventei, organul fiscal competent va depune la instanta judecatoreasca competenta o cerere de admitere a creantei.
2. in cazul in care creanta bugetara (amenda contraventionala) s-a nascut ulterior datei deschiderii procedurii insolventei, in perioada de observatie sau in procedura reorganizarii judiciare, atunci organul fiscal competent va solicita administratorului judiciar sau judecatorului sindic efectuarea platii conform documentelor din care rezulta, nefiind necesara inscrierea la masa credala.

Baza legala:
Legea nr 85 / 2014 articolul 75 al.1 si art.102 al.6
Ordonanta guvernului nr 2 / 2001 articolul 8 al. 3
Legea nr 207 / 2015 articolul 226 al.10

Sursa – ANAF, intrebari si raspunsuri (31.07.2018)

(Visited 230 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


3 − one =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.