Rambursare TVA rovinieta (speta ANAF)

Intrebare: Un operator de transport, persoana impozabila stabilita in Turcia, neinregistrata in scopuri de TVA si care nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, poate beneficia de rambursarea taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiei de roviniete pentru tranzitul efectuat in Romania?

Raspuns ANAF: Conform prevederilor din Codul fiscal, in conditiile stabilite prin normele metodologice, persoana impozabila neinregistrata si care nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilita pe teritoriul Uniunii Europene, poate solicita rambursarea taxei aferente importurilor si achizitiilor de bunuri/servicii efectuate in Romania, daca, in conformitate cu legile tarii unde este stabilita, o persoana impozabila stabilita in Romania ar avea acelasi drept de rambursare in ceea ce priveste TVA sau alte impozite/taxe similare aplicate in tara respectiva, fapt dovedit prin existenta unor acorduri/declaratii de reciprocitate semnate de reprezentantii autoritatilor competente din Romania si din tara solicitantului.

Avand in vedere ca rambursarea poate fi acordata numai pe baza de reciprocitate si ca legislatia din Turcia permite rambursarea TVA platita in Turcia pentru achizitii de bunuri si servicii legate de participarea la targuri si expozitii, precum si pentru activitati de transport, respectiv carburanti, piese de schimb, cheltuieli de intretinere si reparatii, Romania ramburseaza persoanelor impozabile stabilite in Turcia care nu sunt inregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene, numai TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii enumerate mai sus.

Prin urmare, un operator de transport persoana impozabila stabilita in Turcia, neinregistrata in scopuri de TVA si care nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nu poate beneficia de rambursarea taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiei de roviniete pentru tranzitul efectuat in Romania, intrucat rovinietele nu se regasesc printre achizitiile de bunuri si servicii mentionate in declaratia de reciprocitate.

Baza legala:
Legea nr 227 / 2015 articolul 302 alin. (1) lit. b)
Hotararea guvernului nr 1 / 2016 articolul pct. 74 alin. (18)

Contabun.ro a mai publicat si:
*Rambursare TVA beneficiar cu cod invalid de TVA (speta ANAF)
*Deductibilitatea cheltuielilor PFA – speta ANAF
*Eroare la documentul de confirmare: speta ANAF

Sursa: ANAF, intrebari si raspunsuri (speta publicata in data de 03.09.2018)

(Visited 316 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× five = 30

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.