Regulament intern 2018: contraventii prevazute pentru lipsa regulamentului intern

Regulamentul intern este documentul prin care angajatorul stabileste regulile de desfasurare a activitatii in unitate, cu conditia ca acestea sa nu contravina legii.

*(EDITABIL)Regulament intern: model si documente conexe , actualizat la zi
*(EDITABIL)145 de modele si formulare absolut necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

Pe langa obligatia intocmirii, prevazuta de Codul muncii, regulamentul intern are si un rol important pentru activitatea angajatorului, este documentul prin care angajatorii reglementeaza, in principal, regulile de conduita, probleme de ordin disciplinar, fiind denumit de unii autori si legea disciplinara dintr-o unitate.

Regulamentul intern este documentul solicitat de inspectorii de munca atat in cazul unui control in domeniul relatiilor de munca cat si in cazul unui control in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Desi Codul muncii prevede, la art.246 alin.(2) si la art.243, obligatia angajatorului de a intocmi regulamentul intern in termen de 60 de zile de la dobandirea personalitatii juridice si de a informa salariatii cu privire la contitutul acestuia, nu prevede si o sanctiune pentru neindeplinirea acestor obligatii.

Insa, in cazul unui control, inspectorii de munca au dreptul sa dispuna angajatorului masuri in vederea remedierii intr-un timp determinat a neconformitatilor constatate. Iar neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Regulament intern: 9 categorii de dispozitii obligatorii
*ITM: prin regulament intern se stabileste modalitatea in care se tine evidenta orelor de munca

(Visited 561 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ eight = 13

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.