ANAF: indreptarea erorilor materiale din documentele de plata intocmite de contribuabili

Intrebare: Buna ziua! O firma care la intocmirea opfv greseste si completeaza la cui beneficiar alt cui al altei societati, din alta localitate. Se sesizeaza societatea ca a gresit la aproximativ o luna dupa si face toate demersurile la ANAF sa intrepte erorile. ANAF-ul raspunde spunand ca din 2017 este o norma in vigoare care spune ca daca societatea (intreprinderea individuala in cazul meu) la care au intrat banii eronat are datorii, nu pot recupera banii. Singura solutie ramane sa ma indrept impotriva societatii pe cale judecatoreasca. stiti si alta solutie???
Raspuns ANAF: Potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala, in situatia in care plata obligatiilor fiscale s-a efectuat utilizand un cod de identificare fiscala eronat, eroarea din documentul de plata poate fi corectata cu conditia ca plata sa nu fi stins creantele datorate bugetului in care s-a incasat suma platita eronat, cu exceptia cazului in care in evidenta fiscala debitorul inregistreaza sume platite in plus cel putin la nivelul platii eronate. In acest caz, cererea de indreptare a erorii se depune de cel care a efectuat plata la organul fiscal competent. In situatia prezentata de dumneavoastra, solutia pentru recuperarea banilor este cea prezentata de organul fiscal.

Intrebare: Daca o societate are punct lucru cu salariati; se inchide punct lucru, dar pana ajung actele la contabil se depune declaratia 112 si se face plata impozit salarii pe cui punct lucru; se face rectificativa si se inregistreaza corect obligatia pe societatea mama. Suma ramane platita pe punct de lucru in plus, iar la societatea mama se calculeaza majorari si penalitati pentru suma neachitata, plus notificare. Inspectorii ANAF spun ca sub nicio forma nu se pot compensa banii platiti in plus la punctul de lucru inchis.
Raspuns ANAF: Din cele prezentate nu reiese daca ati depus sau nu cererea de indreptare a erorilor din documentele de plata la organul fiscal competent. Precizam ca urmare depunerii acestei cereri, organul fiscal o va analiza si va decide daca acesta va fi admisa sau respinsa. In situatia in care nu sunt indeplinite conditiile pentru indreptarea erorilor, organul fiscal va comunica contribuabilului decizia de respingere a cererii de indreptare a erorilor din documentele de plata in care va mentiona motivele de fapt pentru care aceasta se respinge.

Contabun.ro a mai publicat si:
*ANAF : nedepunerea formularului C801 nu este o contraventie
*ANAF: CASS nu este deductibila la calculul venitului anual impozabil

Sursa: ANAF, intrebari si răspunsuri

(Visited 650 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.