Definitivarea impozitului anual datorat pe veniturile realizate de persoanele fizice care aveau obligatia depunerii declaratiei privind venitul realizat in 2017

Pentru veniturile realizate de persoanele fizice in anul 2017, organul fiscal stabileste, potrivit reglementarilor in vigoare la data realizarii venitului, impozitul pe venitul/castigul net anual impozabil datorat pe fiecare sursa de venit si efectueaza regularizarea acestuia cu platile anticipate datorate prin emiterea deciziei de impunere pe baza declaratiei de impunere anuala depuse:
– Declaratia privind veniturile realizate din Romania (formularul 200),
– Declaratia privind veniturile realizate din strainatate (formularul 201) sau
– Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (Declaratia unica)

Persoanele fizice nu aveau obligatia depunerii Declaratiei unice pentru veniturile realizate in anul 2017 daca pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului18/2018 (23 martie 2018) au depus la organul fiscal formularul 200 sau, dupa caz, formularul 201.

In cazul in care, pentru veniturile realizate in anul 2017, s-a depus si Declaratia unica, organul fiscal utilizeaza pentru definitivarea anului 2017 datele declarate in Declaratia unica.

La stabilirea venitului net anual impozabil/castigului net anual impozabil vor fi avute in vedere pierderile fiscale reportate pentru fiecare sursa de venit, precum si metodele de evitare a dublei impuneri, după caz.

Deciziile de impunere se emit si se transmit de organul fiscal pana la data de 30 octombrie 2018.

Persoanele care nu au depus declaratia de impunere anuala vor primi notificari privind nedepunerea la termen a declaratiei de impunere.

Pentru persoanele fizice care nu depun declaratia de impunere anuala in termen de 15 zile de la data comunicarii notificarii, organul fiscal stabileste din oficiu impozitul pe venit.

Baza legala:
– Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, articolul 133 alineatul 13;
Ordinul ANAF nr. 2093/2018 pentru aprobarea procedurilor privind definitivarea impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice, precum si a modelului
si continutului unor formulare;
Ordinul ANAF 1869/2018 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice.

Contabun.ro a mai publicat și:
*ANAF: In cazul in care depuneti Declaratia Unica prin serviciul SPV, nu este necesara o semnatura electronica
*Daca pentru 2017 si 2018 am depus d 200,220 si 600 mai trebuie sa depun declaratia unica? Vezi aici raspunsul ANAF

Sursa: DGRFP Brașov

(Visited 498 times, 1 visits today)

One Response to Definitivarea impozitului anual datorat pe veniturile realizate de persoanele fizice care aveau obligatia depunerii declaratiei privind venitul realizat in 2017

  1. MURESAN IOAN says:

    CAS pt 2017 ,se plateste mai putin cu 10 % decat scrie in DECIZIA 631 sau se plateste integral si se compenseaza ulterior?

Leave a Reply

Your email address will not be published.