Important! Cabinetele de contabilitate se autorizeaza din punct de vedere al SSM de catre ITM

In vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor si a bolilor profesionale, angajatorii au obligatia sa obtina autorizatia de functionare din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca, inainte de inceperea oricarei activitati.

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
* (EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

Nu se autorizeaza de catre inspectoratul teritorial de munca entitatile pentru care autorizarea functionarii, inclusiv din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca, se efectueaza la Registrul Comertului (societatile comerciale, societatile si companiile nationale, grupurile de interes economic, grupurile europene de interes economic, regiile autonome si organizatiile cooperatiste, sucursalele infiintate de acestea, precum si alte persoane juridice care se inregistreaza in registrul comertului, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si a intreprinderile familiale).

Restul entitatilor (de exemplu institutiile publice, unitatile de invatamant, organizatiile non-guvernamentale, asociatii sportive, birouri notariale, cabinet de contabilitate, alte tipuri de entitati cum ar fi CAR, composesorat etc.) se autorizeaza din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca de catre ITM.

Asumarea, de catre angajator, a responsabilitatii privind legalitatea desfasurarii activitatii din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca se face pentru activitatile care se desfasoara la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora.

In vederea autorizarii din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca, angajatorul are obligatia sa depuna documente justificative la inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia isi desfasoara activitatea.

Termenul de eliberare a certificatului constatator/autorizatie de catre ITM este de 5 zile lucratoare, calculat de la data inregistrarii cererii.

Certificatul constatator, emis in baza declaratiei pe propria raspundere, da dreptul angajatorilor sa desfasoare numai activitatile pentru care au obtinut certificatul.

In cazul in care, in cadrul controalelor, se constata incalcari ale prevederilor legale din domeniul securitatii si sanatatii in munca, inspectorul de munca poate dispune sistarea activitatii angajatorului. Acesta isi poate relua activitatea numai dupa ce demonstreaza ca a remediat deficientele care au condus la sistarea activitatii si a obtinut autorizarea.

Sanctiunea pentru lipsa autorizatiei de functionare din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca, inainte de inceperea oricarei activitati, este de la 5.000 la 10.000 lei.

Sursa: ITM Arad

(Visited 792 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 7041 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.