Oficial! TVA de 5% pentru restaurante si cazare, de la 1 noiembrie

Guvernul a adoptat, joi, o ordonanta de urgenta privind aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru servicii precum cazare, servicii de restaurant si catering, accesul in parcuri de distractii, dar si pentru inchirierea terenurilor amenajate pentru camping.

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

In ceea ce priveste TVA:
De la 1 noiembrie 2018, se extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru:
– cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
– serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea;
– dreptul de utilizare a facilitaților sportive, in scopul practicarii sportului si educației fizice, altele decat cele scutite deja;
– serviciile constand in permiterea accesului in parcuri de distracții si in parcuri recreative.

Masura are in vedere stimularea turismului in Romania, reducerea evaziunii fiscale, cresterea consumului intern si stimularea cresterii economice.

Tot de la 1 noiembrie 2019 se va elimina cota redeventei pentru apa geotermala si apa minerala naturala utilizata pentru consumul populatiei la buvetele publice. Prin aceasta masura se urmareste sustinerea turismului balnear si diminuarea costurilor pentru producerea energiei termice in sistemele care folosesc apa geotermala.

„A fost aprobata o ordonanta de urgenta prin care se reduce cota TVA in turism (…) Prin actul normativ se propune ca incepand cu data de 1 noiembrie 2018, sa se extinda aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru cazarea in cadrul sectorului hotelier sau a sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea; dreptul de utilizare a facilitatilor sportive in scopul practicarii sportului si educatiei fizice, altele decat cele care sunt scutite prin legislatie, serviciile constand in permiterea accesului in parcuri de distractii si in parcuri recreative”, a anuntat, joi, la finalul sedintei de Guvern, purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.

(Visited 1,607 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× seven = 63

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.