CIM cu timp partial: orele muncite in weekend sunt considerate ore suplimentare? Vezi aici raspunsul

Intrebare: Un angajat care este incadrat cu norma partiala poate presta ore suplimentare in timpul weekendului? Poate munci 2 ore vineri si 2 ore sambata din totalul de 4 ore/zi?

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

Raspuns Elena Savciuc, expert legislatia muncii www.contabun.ro: Potrivit prevederilor art.137 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.

In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. In aceasta situatie, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal pot fi acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in aceste conditii au dreptul la o compensatie, negociata in cazul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, a contractului individual de munca,  dar care nu poate fi mai mica de 150% din salariul de baza.

Iar potrivit prevederilor art.103 din Codul muncii, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Prin urmare, orele prestate in zilele de sambata si duminica nu sunt privite ca ore suplimentare. Daca salariatul munceste in aceste zile, trebuie sa aiba alte doua zile libere consecutiv (48 ore), indiferent ca are contract individual de munca (CIM) cu timp partial sau cu norma intreaga.

Referitor la modul de repartizare a muncii in cazul unui salariat cu CIM cu timp partial, trebuie sa stabiliti in contract modul in care acesta isi va desfasura activitatea. Puteti trece in contract ca salariatul va munci X ore pe saptamana (ca exemplu), cu o repartizare inegala a timpului de munca, si sa detaliati cum va lucra, asa cum ati mentionat in speta.

Nu trebuie sa uitati ca in situatia in care repausul saptamanl nu se acorda in zilele de sambata si duminica, ci in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, sporul acordat este unul negocat, legiuitorul nu a stabilit un nivel minim si nici un mod de calcul pentru acest spor.

Contabun.ro a mai publicat si:
*CIM 2018: modele si formulare necesare la angajare
*CIM part time: cum se calculeaza contributiile si care sunt obligatiile angajatorului si ale salariatului

(Visited 3,718 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 6 = thirty six

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.