Care este procedura de obtinere/aprobare plata esalonata a datoriilor? Vezi aici raspunsul ANAF

Intrebare: Pot sa vad online daca am obligatii de plata?
Raspuns ANAF: Da, puteti sa accesati on-line situatia dvs. fiscala inclusiv obligatiile de plata. Acestea pot fi accesate prin intermediul serviciului Spatiul Privat Virtual.

Intrebare: Care este procedura de obtinere/aprobare plata esalonata a datoriilor, obligatiilor fiscale?
Raspuns ANAF: Mentionam ca Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si Ordinul presedintelui ANAF nr. 90/2016 privind pentru aprobarea continutului cererii de acordare a esalonarii la plata si a documentelor justificative anexate acesteia, precum si a Procedurii de aplicare a acordarii esalonarii la plata de catre organul fiscal central, reglementeaza esalonarea la plata.

Esalonarea la plata a obligatiilor fiscale se solicita in baza unei cereri depusa la organul fiscal competent.

Pentru a beneficia de esalonare la plata, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii de catre debitor:
a) sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti si sa aiba capacitate financiara de plata pe perioada de esalonare la plata. Aceste situatii se apreciaza de organul fiscal competent pe baza programului de restructurare sau de redresare financiara ori a altor informatii si/sau documente relevante, prezentate de debitor sau detinute de organul fiscal;
b) sa aiba constituita garantie;
c) sa nu se afle in procedura insolventei;
d) sa nu se afle in dizolvare potrivit prevederilor legale in vigoare;
e) sa nu i se fi stabilit raspunderea potrivit legislatiei privind insolventa si/sau raspunderea solidara.

Pe langa conditiile mentionate mai sus, debitorul trebuie sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal. Aceasta conditie trebuie indeplinita la data eliberarii certificatului de atestare fiscala.

Intrebare: Buna ziua, urmeaza ca societatea noastra sa primeasca decizie de impunere in urma unei inspectii fiscale, o sa dorim sa facem esalonarea datoriei impuse. Intrebarea este daca datoria …debit si accesorii….se suspenda imediat ce s-a depus doar cererea de esalonare(urmand sa se intocmeasca ulterior documentatia aferenta). Dorim sa fim siguri ca nu vom in aceasta perioada implicatii gen..poprire pe cont.
Raspuns ANAF: Simpla depunerea a cererii prin care solicitati acordarea unei esalonari la plata nu suspenda masurile de executare silita. Masurile executare silita se supenda de la data comunicarii deciziei de esalonare la plata. Mentionam ca depunerea cererii de esalonare nu suspenda nici executarea si nici calculul accesoriilor.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Daca o firma are clienti numai persoane juridice si le taie facturi si chitante mai trebuie sa tina si casa de marcat? Vezi aici raspunsul ANAF
* ANAF: indreptarea erorilor materiale din documentele de plata intocmite de contribuabili
Sursa: ANAF, sesiune intrebari si raspunsuri (17.10.2018)

(Visited 473 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


three × 7 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.