Cumul salariu si indemizatie CIC: cum se calculeaza contributiile, la salariul minim sau la venitul realizat?

Intrebare: Daca vreau sa angajez o persoana care se afla in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani, cu 8 ore pe luna, cu un salariu brut de 100 lei, va rog sa imi spuneti daca trebuie sa platesc contributiile aferente unui salariu minim brut pe economie sau nu.

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

Raspuns Elena Savciuc, expert legislatia muncii www.contabun.ro: Contributia de asigurari sociale (CAS 25%) si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS 10%) datorate de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial nu pot fi mai mici decat nivelul contributiei calculate prin aplicarea cotelor prevazute mai sus asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care acestea se datoreaza, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Aceste prevederi nu se aplica persoanelor fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, pe perioada in care salariatii acestora se afla in una dintre urmatoarele situatii:

a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi (nota: inclusiv persoanele cu pensie de invaliditate gradul III);
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara (a se vedea art.146 alin.(5^1), (5^2) si art.168 alin.(5^1) din Codul fiscal).

Indemnizatia primita pe durata concediului pentru cresterea copilului (CIC) nu este prevazuta la exceptii, nu reprezinta nici venit din salarii si nici asimilat salariului. Prin urmare, contributiile se vor calcula la salariul minim, salariatul va suporta contributiile aferente venitului realizat, iar angajatorul diferenta.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Administrator societate in CIC: poate realiza venituri? Vezi aici raspunsul
*Cand trebuie sa-si reia salariatul activitatea din CIC pentru a primi stimulentul de insertie?

(Visited 1,245 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


two + 7 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.