ANAF – se pot depune cel mult doua cereri de modificare a deciziei de esalonare la plata intr-un an de esalonare

Intrebare – In urma controlului la un Cabinet de avocat pentru perioada 2012-2016 a rezultat de plata la CASS suma de 15.000 lei, stabilt pentru avocatul titular, pe Cnp. Va rog sa-mi spuneti daca se poate esalona plata acestei sume si care este perioada maxima de esalonare. Multumesc!
Raspuns ANAF – Esalonarea la plata a obligatiilor fiscale se solicita in baza unei cereri depusa la organul fiscal competent. Pentru a beneficia de esalonare la plata, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii de catre debitor:
a) sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti si sa aiba capacitate financiara de plata pe perioada de esalonare la plata. Aceste situatii se apreciaza de organul fiscal competent pe baza programului de restructurare sau de redresare financiara ori a altor informatii si/sau documente relevante, prezentate de debitor sau detinute de organul fiscal;
b) sa aiba constituita garantie;
c) sa nu se afle in procedura insolventei;
d) sa nu se afle in dizolvare potrivit prevederilor legale in vigoare;
e) sa nu i se fi stabilit raspunderea potrivit legislatiei privind insolventa si/sau raspunderea solidara.
Pe langa conditiile mentionate mai sus, debitorul trebuie sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal. Aceasta conditie trebuie indeplinita la data eliberarii certificatului de atestare fiscala.

Intrebare – Am o esalonare in curs. Primesc o decizie de impunere. Mai pot solicita o esalonare daca nu am finalizat-o pe cealalta (mai am 2 rate)?
Raspuns ANAF – Dumneavoastra puteti solicita modificarea deciziei de esalonare la plata prin includerea obligatiilor cuprinse in decizia de impunere. Cererea se depune pe perioada de valabilitate a esalonarii. Mentionam ca dvs puteti depune cel mult doua cereri de modificare a deciziei de esalonare la plata intr-un an de esalonare.

Intrebare – In cazul in care exista o esalonare la plata, in cate zile de la scadenta pot achita datoriile curente( cate zile de intarziere pot avea la datoriile curent din luna).
Raspuns ANAF – Obligatiile de plata principale sunt scadente la termenele prevazute de legislatie, in cazul expus data de 25 ale lunii. Daca nu se achita obligatia la acest termen, se poate achita oricand pana la data de 25 a lunii urmatoare scadentei prevazuta de lege. Dupa expirarea termenului de plata se calculeaza obligatii de plata accesorii (dobanzi si penalitati de intarziere) care se comunica uterior prin decizie referitoare la obligatiile de plata accesorii.

Contabun.ro a mai publicat si-
*Care este procedura de obtinere/aprobare plata esalonata a datoriilor? Vezi aici raspunsul ANAF
*ANAF: indreptarea erorilor materiale din documentele de plata intocmite de contribuabili

Sursa – ANAF, intrebari si raspunsuri

(Visited 289 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


7 + = eleven

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.