Valoarea fiscala incomplet amortizata a unei cladiri: speta ANAF

Intrebare: Sunt cheltuieli deductibile la determinarea rezultatului fiscal, cheltuielile inregistrate reprezentand valoarea fiscala a unei cladiri ramasa neamortizata, in situatia in care cladirea a fost demolata si o parte a elementelor componente au fost valorificate prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a societatii?

Raspuns ANAF: Rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.

Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.

Pentru mijloacele fixe amortizabile, in speta cladire, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila. Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala.

Cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea fiscala incomplet amortizata sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.

Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului.

Ca atare, cheltuielile inregistrate reprezentand valoarea fiscala ramasa neamortizata a unei cladiri care a fost demolata si elementele componente ale acesteia au fost valorificate prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a societatii, sunt cheltuieli deductibile la determinarea rezultatului fiscal.

Baza legala: legea nr 227 / 2015 articolul 19 al. 1 art. 25 al. 1 art. 28 alin. (7); Hotararea guvernului nr. 1/2016 articolul Titlul II Pct. 29 alin. (1)

Contabun.ro a mai publicat și:
*Rambursare TVA beneficiar cu cod invalid de TVA (speta ANAF)
*Rambursare TVA rovinieta (speta ANAF)

sursa: anaf, intrebari si raspunsuri 17.10.2018

(Visited 383 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


6 × = thirty six

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.