CJUE: Angajatilor trebuie sa li se plateasca zilele de concediu neefectuate, chiar daca nu au cerut concediu

Un lucrator nu isi poate pierde in mod automat dreptul dobandit la concediu anual platit pentru ca nu a solicitat concediu.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

In schimb, daca angajatorul dovedeste ca lucratorul s-a abtinut in mod deliberat si in deplina cunostinta de cauza sa isi ia concediul anual platit dupa ce i s-a oferit posibilitatea sa isi exercite in mod efectiv dreptul la acest concediu, dreptul Uniunii nu se opune pierderii acestui drept si nici, in cazul incetarii raportului de munca, lipsei corelative a unei indemnizatii financiare.

„Curtea de Justitie declara ca dreptul Uniunii se opune ca un lucrator sa isi piarda in mod automat zilele de concediu anual platit la care avea dreptul in temeiul dreptului Uniunii precum si, in mod corelativ, dreptul la o indemnizatie financiara in temeiul acestui concediu neefectuat, doar pentru faptul ca nu a solicitat concediu inainteaincetariiraportului de munca”, se arata in decizia CJUE.

Aceste drepturi nu se pot stinge decat daca lucratorului i s-a oferit efectiv posibilitatea de catre angajator, in special printr-o informare corespunzatoare din partea acestuia din urma, de a efectua zilele de concediu in cauza in timp util, aspect care trebuie dovedit de angajator.

Astfel, lucratorul trebuie sa fie considerat ca fiind partea vulnerabila in cadrul raportului de munca.

Asadar, el ar putea fi descurajat sa se prevaleze in mod explicit de drepturile pe care le are fata de angajator, in conditiile in care in special revendicarea acestora il poate expune la masuri adoptate de acesta din urma de natura sa afecteze raportul de munca in detrimentul lucratorului respectiv.

In schimb, in cazul in care angajatorul este in masura sa faca dovada, care ii revine in aceasta privinta, ca lucratorul s-a abtinut in mod deliberat si in deplina cunostinta de cauza sa isi efectueze concediul anual platit dupa ce i s-a oferit posibilitatea de a-si exercita in mod efectiv dreptul la acesta, dreptul Uniunii nu se opune pierderii dreptului respectiv si nici, in cazul incetarii raportului de munca, lipsei corelative a unei indemnizatii financiare pentru concediul anual platit neefectuat.

„Astfel, orice interpretare a dispozitiilor Uniunii care ar fi de natura sa incite lucratorul sa se abtina in mod deliberat de la efectuarea concediului anual platit in perioadele de referinta sau de report autorizat aplicabile, pentru a-si majora remuneratia la incetarea raportului de munca, ar fi incompatibila cu obiectivele urmarite prin instituirea dreptului la concediu anual platit. Aceste obiective tin in special de necesitatea de a garanta lucratorului beneficiul unui repaus efectiv, in
vederea protectiei eficiente a securitatii si a sanatatii sale”, mai arata CJUE.

Curtea mai precizeaza ca principiile precedente sunt valabile indiferent daca este vorba despre un angajator public sau privat.

Contabun.ro a mai publicat și:
*Concediu de odihna pentru angajatii noi – cand poate fi solicitat
*Concediul de odihna poate fi efectuat pe durata preavizului?
*Concediul de odihna suspenda preavizul?

(Visited 3,513 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.