OMFP 3456/2018: modificari reglementari contabile (info ANAF)

ANAF va aduce la cunostinta aparitia urmatoarelor acte normative:
Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3456 din 1 noiembrie 2018 privind modificarea si completarea unor reglementari contabile (Monitorul Oficial nr. 942 din 7 noiembrie 2018).

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

Precizari suplimentare: OMFP 3456/2018 – Modificare reglementari contabile

Referitor la metoda de amortizare a imobilizarilor
– Conform reglementarilor contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014 alegerea metodei de amortizare reprezinta politica contabila, in timp ce potrivit Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, metoda de amortizare se incadreaza la estimari contabile.

– Ordinul curent reglementeaza ca si in baza reglementarilor contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014 metoda de amortizare sa fie incadrata la estimari contabile, similar duratei de viata utila a activelor amortizabile. in aceste conditii, au fost eliminate prevederile care limitau posibilitatea modificarii metodei de amortizare la cazul in care metoda de amortizare este determinata de o eroare in estimarea modului de consumare a beneficiilor aferente respectivei imobilizari corporale.

Referitor la entitatile obligate sa raporteze informatii nefinanciare
– A fost extinsa aria de aplicabilitate a obligatiilor de prezentare de informatii nefinanciare, asupra tuturor operatorilor economici (nu doar entitatile de interes public) care depasesc criteriul de a avea un numar mediu de 500 de salariati in cursul exercitiului financiar.

Referitor la tratamentul contabil al contractelor de leasing
– Ordinul introduce prevederi rezultate din noul standard IFRS 16 „Contracte de leasing”. Ca urmare, acestea urmeaza a se aplica doar entitatilor care intra in aria de aplicare a Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.

– Astfel de prevederi nou introduse se refera la urmatoarele: modul de inregistrare contabilaa activelor reprezentand drepturile de utilizare a activelor-suport care fac obiectul contractelor de leasing, precum si a activelor-suport preluate in leasing, conturile specifice contractelor de
leasing si functiunea contabila a acestora.

Sursa: DGRFP Craiova

Rate this post
(Visited 972 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


three − 2 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.