Evaluarea profesionala a salariatilor este obligatorie? Vezi aici raspunsul specialistilor

Intrebare: Unde gasesc un articol de lege care sa ma oblige sa intocmesc fisa de evaluare profesionala a angajatilor?

Raspuns Elena Savciuc, expert legislatia muncii www.contabun.ro: Potrivit prevederilor art.17 alin.(3) lit.e) si alin.(4) din Codul muncii, printre elementele obligatorii care trebuie sa se regaseasca in continutul contractului individual de munca si asupra carora persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, trebuie sa fie informata se numara si criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului.

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

Si Modelului – cadru al contractului individual de munca, aprobat prin Ordinul nr.64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, a carui elemente trebuie sa se regaseasca in mod obligatoriu in contractul individual de munca incheiat intre angajator si salariat, cuprinde si criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului.

Dreptul sa stabileasca obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora ii revine angajatorului, conform prevederilor art.40 alin.(1) lit.f) din Codul muncii.

Iar conform art.242 lit.i) din Codul muncii, criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor se numara printre categoriile de dispozitii pe care trebuie sa le contina si regulamentul intern.

Prin urmare, nu o sa gasiti un articol de lege care sa prevada expres obligatia de a intocmi fise de evaluare profesionala a salariatilor, dar trebuie sa aveti criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului in cuprinsul contractului de munca, obiectivele de performanta individuala in contractul de munca sau ca anexa la contractul de munca, sau chiar in fisa postului (legea nu specifica unde se trec aceste obiective, dar salariatul trebuie sa ia la cunostinta de ele) si procedura de evaluare profesionala a salariatilor in regulamentul intern. In procedura trebuie sa stabiliti si cum si cand se face evaluarea.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Model fisa de evaluare a performantelor profesionale a salariatului
*CIM 2018: modele si formulare necesare la angajare

Rate this post
(Visited 1,264 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


2 × = ten

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.