OUG 96/2018: precizari suplimentare ITM (salariu minim diferentiat pe studii si vechime)

In data de 14.11.2018 s-a publicat in Monitorul Oficial nr. 963 Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 96/2018 privind prorogarea unor termene precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Printre acestea se regasesc Codul muncii si Legea privind ucenicia la locul de munca.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

Astfel, prin modificarea adusa Codului muncii se asigura cadrul necesar stabilirii salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, diferentiat pe criteriile nivelului de studii si al vechimii in munca.

In momentul de fata, salariul minim brut are un cuantum unic, de 1.900 de lei, stabilit astfel de la 1 ianuarie 2018, fara sa se faca vreo diferentiere.

Potrivit noilor reglementari, prin hotarare a Guvernului se poate stabili o majorare a acestuia in functie de nivelul de studii si de vechimea in munca.

Important de precizat este ca, acolo unde exista drepturi sau obligatii ce depind de cuantumul salariului minim brut, raportarea se va face la salariul minim brut pe tara, nu la cel special pentru studii/vechime.

O alta modificare stabileste faptul ca salariata are posibilitatea de a opta in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, in termen de 60 de zile calendaristice anterior indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, iar incetarea de drept a contractului individual de munca, in acest caz, isi va produce efecte la implinirea varstei de 65 ani. Potrivit noilor reglementari, angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea in conditiile astfel prevazute.

Reamintim totodata celor interesati faptul ca, potrivit prevederilor Codului Muncii angajatorii au obligatia sa elibereze, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, un extras din Registrul general de evidenta a salariatilor, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Totusi, din ce in ce mai multe persoane apeleaza la ITM pentru a intra in posesia unui asemenea document. ITM elibereaza un extras din Registru, dovada a vechimii in munca doar contra cost, fata de angajator care nu percepe taxe, acest lucru intrand in obligatiile legale ale acestuia din urma.

In ceea ce priveste ucenicia la locul de munca, modificarile legislative se refera la perioada in care o persoana poate face ucenicie la o firma, nivelurile de calificare precum si obtinerea subventiei de stat lunara acordata firmelor pentru semnarea fiecarui contract de ucenicie.

Vechea reglementare stabilea durata unui contract de ucenicie, in functie de nivelul de calificare pentru care urmeaza sa fie pregatit ucenicul, de cel putin 12 luni, 24 de luni sau de 36 de luni. Pe langa duratele contractelor de ucenicie permise anterior, o firma va putea incheia un contract de ucenicie cu durata de 6 luni, dar doar pentru dobandirea competentelor corespunzatoare cunostintelor generale de baza, pentru cei cu studii primare.

Aceste modificari intra in vigoare de la data publicarii lor in Monitorul Oficial, adica din data de 14 noiembrie 2018.

Descarca de aici OUG 96/2018, in format DOC: oug 96_2018

Contabun.ro a mai publicat si:
*(PDF) OUG 96/2018: modificarea si completarea unor acte normative (salariu minim diferentiat pe studii si vechime)
*Guvernul a adoptat OUG pentru introducerea salariului minim diferentiat

sursa: ITM Arad

(Visited 9,165 times, 1 visits today)

One Response to OUG 96/2018: precizari suplimentare ITM (salariu minim diferentiat pe studii si vechime)

  1. ANA says:

    Cei cu studii postliceale ude se incadreaza ca si grila de salarizare din 2019,tot minim =pe economie sau se va aplica vreun coeficient de ierarhizare?

Leave a Reply

Your email address will not be published.