Ce pasi trebuie sa urmeze o persoana la angajarea in strainatate? Vezi aici raspunsul ANAF

Intrebare: Cum se procedeaza in cazul persoanelor care sunt plecate din tara de 2 ani si sunt stabiliti in alta tara . Mai este necesara depunerea documentelor ?
Raspuns ANAF: Legislatia prevede ca persoana fizica rezidenta in Romania care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, au obligatia completarii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”, la care trebuie sa ataseze documente justificative. Ca urmare si dvs.aveti aceasta obligatie, intrucat ati plecat din tara pentru o perioada mai mare de 183 de zile.

Intrebare: Ce pasi trebuie sa urmeze o persoana la plecarea din tara (angajare in strainatate)?
Raspuns ANAF: Buna dimineata! In cazul in care persoana pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, are obligatia completarii si depunerii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”. Ca urmare a analizarii datelor declarate prin formular si a analizarii documentelor justificative anexate, organul fiscal stabileste rezidenta fiscala si va notifica contribuabilul, daca i se pastreaza sau nu rezidenta fiscala in Romania.

Intrebare: Buna ziua! Pentru salariatii detasati pe o perioada mai mare de 1 an, impozitele si taxele se calculeaza si platesc in Romania sau sunt considerati rezidenti fiscali in tara unde sunt detasati intrucat perioada de detasare este mai mare de 183 zile?
Raspuns ANAF: Pentru veniturile din salarii obtinute de contribuabilii, persoane fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, pentru activitatea desfasurata intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri si care sunt platite de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania sau are sediul permanent in Romania, dreptul de impunere revine statului strain daca persoana fizica este prezenta in acel stat pentru o perioada care depaseste perioada prevazuta in conventia de evitare a dublei impuneri incheiata de Romania cu statul in care se desfasoara activitatea. in aceasta situatie, angajatorul care este rezident in Romania sau are sediul permanent in Romania si care efectueaza plata veniturilor din salarii catre acesti contribuabili nu are obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe venitul din salarii, intrucat dreptul de impunere revine statului strain in care persoana fizica isi desfasoara activitatea.

Intrebare: Buna ziua.Un tanar (major) plecat la studii in strainatate are vreo obligatie?Revine in tara doar pe durata vacantei.
Raspuns ANAF: Buna ziua! Tanarul are obligatia depunerii chestionarului. in chestionar fiind de altfel prevazut si cazul in care motivul plecarii din Romania este acela de a studia intr-o institutie de invatamant straina. in acest caz persoana in cauza va mentiona numele si adresa institutiei.

Intrebare: Buna ziua Care sunt avantajele si dezavantajele acestui formular? Este necesar de completat?Precizez ca sunt persoana fizica si nu mai lucrez in romania din 2001 si nu inteleg de ce ar trebui sa completez un formular care nu imi este absolut deloc necesar Va multumesc
Raspuns ANAF: Depunerea chestionarelor privind rezidenta fiscala este necesara in vederea stabilirii de catre organul fiscal a statului in care contribuabilii sunt rezidenti fiscali (in Romania sau in alt stat). in cazul in care, organul fiscal nu este informat in mod corespunzator si nu detine informatiile necesare stabilirii rezidentei fiscale atunci contribuabililor li se va aplica tratamentul fiscal specific in functie de informatiile detinute. De exemplu, daca o persoana fizica figureaza inscrisa in evidentele fiscale ca cetatean roman cu domiciliul in Romania, atunci acesteia i se va aplica tratamentul fiscal specific acestei categorii, fiind considerata ca rezidenta fiscal in Romania, avand obligatiile declarative si de plata specifice.
Ca urmare a depunerii chestionarelor, organul fiscal va analiza datele comunicate si va notifica contribuabilul, comunicandu-i acestuia daca se mentine sau nu rezidenta fiscala pe teritoriul tarii noastre. Informarea autoritatii fiscale din Romania prin intermediul chestionarelor si stabilirea rezidentei fiscale permite organului fiscal sa aplice conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate cu alte state.

Contabun.ro a mai publicat și:
*Ghid privind rezidenta fiscala a persoanelor fizice – oficial ANAF

(Visited 471 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− five = 4

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.