Care este termenul de depunere a declaratiei unice? Vezi aici raspunsul ANAF

Intrebare: Cine are obligatia depunerii Declaratiei unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si care este termenul de depunere a declaratiei unice?

Raspuns ANAF: Contribuabilii care desfasoara activitate, in cursul anului fiscal, in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru venitul estimat a se realiza in fiecare an fiscal, indiferent daca in anul fiscal anterior au inregistrat pierderi, pana la data de 15 martie inclusiv a fiecarui an. Fac exceptie contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se retine la sursa.

Contribuabilii care incep o activitate in cursul anului fiscal sunt obligati sa depuna Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Fac exceptie contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se percepe prin retinere la sursa.

1. Prin exceptie, in anul 2018 declaratia trebuia depusa pana la data de 31 iulie 2018, inclusiv, de catre persoanele fizice care au obligatia:
– declararii veniturilor realizate din Romania sau/si din strainatate in anul 2017;
– declararii impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din Romania in anul 2018;
– declararii venitului estimat pentru incadrarea ca platitor de contributii sociale si, dupa caz, a declararii contributiilor sociale datorate in anul fiscal 2018.

2. Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal si a celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.

Baza legala:
Legea nr 227 / 2015 articolul 120 al.1 si 2
Ordinul presedintelui ANAF nr 888 / 2018 articolul anexa 2 pct.I
Ordonanta de urgenta a guvernului nr 63 / 2018 articolul art.3

Contabun.ro a mai publicat si:
*ANAF: In cazul in care depuneti Declaratia Unica prin serviciul SPV, nu este necesara o semnatura electronica
*Daca pentru 2017 si 2018 am depus d 200,220 si 600 mai trebuie sa depun declaratia unica? Vezi aici raspunsul ANAF

Sursa: ANAF, intrebari si raspunsuri (21.11.2018)

(Visited 786 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 9 = twelve

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.