Persoanele cu studii primare vor putea fi incluse in programele de ucenicie

Persoanele cu studii primare vor putea obtine o calificare urmand programele de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca, organizate in baza Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de munca, modificata prin OUG 96/9.11.2018.

Potrivit noilor reglementari, care modifica Legea nr.279/2005, persoanele cu varsta de peste 16 ani, care au cel putin studii primare, vor putea fi cuprinse in programele de ucenicie pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 1.

Pentru aceasta situatie contractul de ucenicie va avea o durata de cel putin 6 luni.

Prin ucenicia la locul de munca, se urmareste obtinerea unei calificari pentru tinerii cu varsta de peste 16 ani, care doresc sa se concentreze pe invatare pornind de la situatiile profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupatii direct la locul de munca.

Astfel, prin aceasta forma de pregatire, tinerii pot dobandi competente profesionale si un loc de munca cu o durata intre 6 luni si trei ani, angajatorul asigurandu-i ucenicului conditiile necesare pregatirii teoretice si practice.

Durata contractului de ucenicie la locul de munca se stabileste in functie de ocupatia/calificarea pentru care urmeaza sa se pregateasca ucenicul,dar si de competentele dobandite anterior de catre acesta, fara a putea fi mai mica de:
*6 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 1;
*12 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 2;
*24 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 3;
*36 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 4;

Ucenicul poate fi supus unei perioade de proba care nu va depasi 30 de zile lucratoare, iar salariul de baza lunar stabilit prin contractul de ucenicie la locul de munca este cel putin salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Angajatorul care incheie un contract de ucenicie, in conditiile prezentei legi, beneficiaza la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma in cuantum de 2.250 lei/luna pe toata durata programului de ucenicie.

Prin modificarile recente ale Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de munca, se prevede ca nu beneficiaza de subventii angajatorii care:

a) anterior incheierii contractelor de ucenicie, au avut cu persoana in cauza incheiate alte contracte de ucenicie pentru aceeasi calificare;
b) organizeaza programe de ucenicie in acelasi domeniu de activitate in care ucenicul detine deja o calificare ce cuprinde competentele propuse a fi dobandite prin noul program de ucenicie;
c) in ultimul an au fost in raporturi de munca cu persoana care urmeaza sa incheie contract de ucenicie, cu exceptia situatiei in care pentru persoana respectiva a fost incheiat contract individual de munca pe perioada vacantelor, in conditiile Legii nr. 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor, cu modificarile ulterioare;
d) se afla in situatia de insolventa, in procedura de executare silita, reorganizare suspendate sau restrictii asupra acestora.

In termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial a OUG 96/9.11.2018, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale va modifica Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr 279/2005 privind ucenica la locul de munca.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Guvernul a dublat la 2.250 de lei subventia pentru contractele de ucenicie sau stagiu
*Cine poate incheia un contract de ucenicie?

Sursa: anofm.ro

Rate this post
(Visited 216 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ six = 10

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.