Extinderea cotei reduse de TVA de 5% incepand cu 1 noiembrie 2018: info suplimentare ANAF

Incepand cu data de 1 noiembrie 2018 se extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 5% si pentru urmatoarele categorii de servicii prevazute de Codul fiscal la articolul 291 alineatul (3), literele b), d), e) si f):
b) serviciile constand in permiterea accesului la:
-parcuri recreative ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9321 si 9329, potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala – CAEN, actualizata prin Ordinul nr. 337/2007,
Nota: aceasta litera b) mai prevede: serviciile constand in permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, balciuri, parcuri de distractii si targuri, expozitii si evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe, altele decat cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. m);

d) cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;

e) serviciile de restaurant si de catering*, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreazala codul NC 22 03 00 10;

f) dreptul de utilizare a facilitatilor sportive ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311 si 9313, in scopul practicarii sportului si educatiei fizice, altele decat cele scutite conform articolului 292 alin. (1) lit.l).

*in sensul TVA, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex, nu se consideraa fi servicii de restaurant sau catering. (punctul 18 alineatul 1 din normele metodologice)

A se vedea:
– PROIECTUL Instructiunilor de aplicare unitara a prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) si alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal publicat pe site-ul MFP la Transparentadecizionala;
– Hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europenein cauzele conexate C-497/09 Manfred Bog, C-499/09 Cinemax X Entertainment GmbH & Co. K, C-501/09 Lothar Lohmeyer si C-502/09 Fleischerei Nier GmbH & Co. KG., publicata pe site-ul MFP- Info TVA-Legislatie in domeniul TVA- Jurisprudenta UE – Tabel de corespondenta intre articolele din Codul fiscal si Directiva 112/2006, si Hotararile Curtii Europene de Justitie in domeniul TVA

Baza legala:
– Legea 227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum a fost modificata si completata prin OUG 89/2018 publicata in Monitorul Oficial 854 din 9 octombrie 2018;
– Hotararea Guvernului 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 227/ 2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Contabun.ro a mai publicat și:
*10 exemple pentru aplicarea corecta a cotei de TVA: TVA 9% (livrari de alimente) sau TVA 5% (servicii restaurant sau catering)?
*Extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 5% : info ANAF (01.11.2018)

sursa: DGRFP Brasov

(Visited 417 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


nine + 3 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.