REVISAL: dictionar de termeni

Registrul general de evidenta a salariatilor, cunoscut si sub denumirea de Revisal, a fost stabilit cu scopul de a inlocui carnetele de munca reglementate de Decretul nr.92/1976, abrogat la 1 ianuarie 2011.

*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

Registrul general de evidenta a salariatilor este o aplicatie informatica, pusa la dispozitia angajatorilor de catre Inspectia Muncii, folosita pentru infiintarea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, in conformitate cu prevederile HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor.

Aceasta aplicatie, cu rolul de a asigura evidenta elementelor esentiale ale contractului individual de munca incheiat intre angajator si salariat, permite inregistrarea de informatii intr-o baza de date proprie angajatorilor si transmiterea acestora catre baza de date constituita la nivel national de Inspectia Muncii

In aplicatia Revisal se utilizeaza anumiti termeni care sunt explicati in specificatiile tehnice privind intocmirea si transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor, dupa cum urmeaza:

Angajator: persoana fizica sau juridica ce poate, potrivit legii, sa angajeze forta de munca pe baza de contract individual de munca potrivit Codului Muncii.

Salariat: persoana fizica care se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator in baza unui contract individual de munca.

Contract Individual de Munca: contract in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica.

Salariu: remuneratia primita in schimbul prestarii unei munci pentru si sub autoritatea unui angajator in baza unui contract individual de munca. In contextul acestui document prin salariu se intelege salariul de baza lunar brut.

Sporuri: sporuri cu caracter permanent de care salariatul beneficieaza in baza contractului individual de munca unde acestea sunt evidentiate.

Suspendare: suspendarea contractului individual de munca ce are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

Detasare: actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul angajatorului destinatar.

Data contract: data incheierii valabile a contractului de munca, prin semnarea acestuia de ambele parti.

Data incepere activitate: data de la care salariatul si-a inceput activitatea pentru si sub autoritatea unui angajator conform contractului individual de munca.

Data incetare contract: data de la care salariatul isi inceteaza activitatea pentru si sub autoritatea unui angajator conform inscrisului din decizia de incetare.

Data sfarsit activitate: data de sfarsit a perioadei de derulare a contractului conform duratei stabilite la semnarea contractului pe perioada determinata.

Data incepere suspendare: data de la care salariatului i-a fost suspendat contractul individual de munca conform actului administrativ de suspendare.

Data sfarsit suspendare: data pana la care salariatului i-a fost suspendat contractul individual de munca conform termenului limita stabilit prin decizia de suspendare.

Data incetare suspendare: data de la care inceteaza suspendarea contractului salariatului, conform actului administrativ de suspendare.

Data incepere detasare: data de la care salariatul a fost detasat la un alt angajator conform deciziei de detasare.

Data sfarsit detasare: data pana la care salariatul a fost detasat conform termenului limita stabilit prin decizia de detasare.

Data incetare detasare: data de la care inceteaza detasarea salariatului, conform actului administrativ de detasare.

Registru: registrul general de evidenta a salariatilor asa cum este definit de H.G. nr.905/2017.

CUI: Cod Unic de Identificare atribuit unui angajator de catre autoritatile competente pentru inregistrarea acestuia.

Radiere: Marcarea pentru stergere a unui contract / salariat inregistrat in mod eronat pentru un salariat / angajator.

Mutare contract: Transfer de intreprindere / schimbare loc de munca la alta entitate a angajatorului / schimbare gestiune registru la alta entitate a angajatorului.

Contabun.ro a mai publicat și:
*Cum modific in Revisal un CIM incetat?
*REVISAL vs REGES. Care este diferenta?
*Se poate inregistra un contract in Revisal sambata/duminica cu incepere de luni? Vezi aici raspunsul specialistilor

(Visited 2,260 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


2 × = eighteen

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.