24 si 31 decembrie ar putea fi zile libere!

Dupa minivacanta de 30 noiembrie, de Sfantul Andrei, si 1 Decembrie, Ziua Nationala, alte doua zile libere ar putea fi declarate in preajma Craciunului si a Revelionului, in plus fata de cele de sarbatoare nationala.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(MODELE EDITABILE) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

Hotararea ar urma sa fie discutata in Guvern. Cutuma a aratat ca atunci cand sunt zile lucratoare de legatura intre weekend si zilele de sarbatoare, Executivul a ales sa le ofere anagajatilor o zi de odihna in plus.

Prima zi de Craciun este in 2018 intr-o zi de marti, in timp ce zilele libere legale sunt 25 si 26 decembrie (marti si miercuri). Daca Guvernul decide sa mai acorde o zi libera de la stat (luni), in ziua de Ajun, romanii ar putea avea in total o minivacanta de 5 zile.

Aceeasi situatie se repeta de Revelion, cand ziua de 31 decembrie se afla intr-o zi de luni. Ea s-ar putea lega cu celelalte zile nelucratoare, primele din 2019, 1 si 2 ianuarie, care deschid calendarul sarbatorilor legale din 2019.

Codul muncii prevede insa si exceptii de la zilele de sarbatoare legala in care, in mod obisuit, nu se lucreaza. Este vorba de unitatile sanitare si cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, dar si locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii (a se vedea art.140 si 141 din Codul muncii).
Iar portivit prevederilor art.142 din Codul muncii, in situatia in care activitatea nu poate fi intrerupta in aceste zile, datorita caracterului procesului de productie precum si in cazul unitatilor sanitare si pentru cele din alimentatia publica, salariatii vor beneficia de timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

In cazul in care, din motive justificative, nu se acorda zile libere, salariatii vor beneficia, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Incalcarea de catre angajator a prevederilor art.139 si art.142 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5000 lei la 10 000 lei (a se vedea art.260 alin.(1) lit.g) din Codul muncii).

Zile libere 2019. Calendarul sarbatorilor legale in 2019:
1 ianuarie (marti) – Anul Nou
2 ianuarie (miercuri)
24 ianuarie (joi) – Ziua Unirii Principatelor Romaniei sau Mica Unire
26 aprilie (vineri) -Vinerea Mare
28 aprilie (duminica) – Pastele
29 aprilie (luni) – A doua zi de Paste
1 mai (miercuri) – Ziua Muncii
1 iunie (sambata) – Ziua Copilului
16 iunie (duminica) – Rusalii
17 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii
15 august (joi) – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (sambata) – Sfantul Andrei
1 decembrie (duminica) – Marea Unire
25 decembrie (miercuri) – Craciun
26 decembrie (joi) – Craciun

Sursa: mediafax.ro

(Visited 821 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


6 − = zero

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.