Proiect de Hotarare de Guvern: salariul minim nu mai creste in functie de vechime

Legea salarizarii unitare, care prevedea cresterea diferentiata a salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2019, a fost modificata pe ultima suta de metri de Ministerul Muncii.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

Salariul minim va fi majorat de la 1.900 lei, cat este acum, la 2.080 lei, incepand de la 1 ianuarie 2019, potrivit Proiectului de Hotarare de Guvern pentru pentru stabilirea salariului de baza minim pe tara garantat in plata, aflat momentan in circuitul de avizare.

Guvernul a schimbat strategia majorarii salariului minim brut lunar, acesta urmand sa nu mai fie ridicat la 2.350 lei pentru persoanele cu o vechime in munca de minimum 15 ani, cum a fost stabilit initial, ci doar pentru cele incadrate pe functii cu studii superioare, cu o vechime de cel putin 1 an.

“Prin exceptie de la prevederile alin.(1), incepand cu data de 1 ianuarie 2019, pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, fara a include sporuri si alte adaosuri, se majoreaza de la 2.080 lei la 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore in medie pe luna, reprezentand 14,044 lei/ora”, se arata in Proiectului de Hotarare de Guvern.

Noul ministru al Muncii, Marius Budai, a declarat recent ca ordonanta privind cresterea salariului minim pe economie va fi aprobata in sedinta Executivului de vineri.

Potrivit propunerii initiale a Ministerului Muncii, salariul minim brut pe economie urma sa creasca de la 1.900 de lei pe luna, cat este de la inceputul acestui an, la 2.080 de lei pe luna, pentru toti angajatii, cu exceptia persoanelor cu studii superioare si cu minimum 15 ani vechime, pentru care este stabilit nivelul de 2.350 de lei pe luna.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Model act aditional majorare salariu, actualizat la zi
*Model decizie colectiva de majorare a salariului minim
*Majorarea salariului minim: act aditional sau decizie colectiva? Ce prevede legea?

(Visited 1,862 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 − three =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.