In cursul concediului sau anual, un lucrator are dreptul la remuneratia sa normala, in pofida unor perioade anterioare de somaj partial

Totusi, durata acestui concediu anual minim depinde de munca efectiva depusa in perioada de referinta, astfel incat efectul perioadelor de somaj partial poate face ca acest concediu minim sa fie mai mic de patru saptamani.

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizat la zi
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe

Domnul Torsten Hein este angajat al societatii germane Holzkamm in calitate de betonist.

In cursul anului 2015,domnul Hein s-a aflat in somaj partial si nu a efectuat o munca efectiva timp de 26 de saptamani, adica jumatate de an. In perioadele de somaj partial, precum in cazul domnului Hein, raportul de munca intre angajat si lucrator continua, dar lucratorul nu presteaza o munca efectiva pentru nevoile angajatorului.

Cu toate acestea, potrivit Conventiei colective din domeniul constructiilor, lucratorii au dreptul la un concediu anual de repaus de 30 de zile, indiferent de perioadele de somaj partial in cursul carora nu au prestat o munca efectiva.

Astfel, in cursul anilor 2015 si 2016, domnul Hein a luat cele 30 de zile de concediu pentru care a dobandit drepturi in anul 2015.

Potrivit acestei conventii colective insa, perioadele de somaj partial sunt luate in considerare in vederea calcularii remuneratiei acordate pentru concediul anual denumita „indemnizatia de concediu platit”. Holzkamm a calculat, asadar, cuantumul care trebuia platit domnuluiHein pe baza unui salariu pe ora brut mai mic decat salariul pe ora normal, ceea ce a avut ca efect o reducere importanta a cuantumului remuneratiei sale.

Putei cititi aceasta decizie a CJUE daca accesati acest link: In cursul concediului sau anual, un lucrator are dreptul la remuneratia sa normala, in pofida unor perioade anterioare de somaj partial

(Visited 201 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× three = 18

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.