ITM: s-a modificat Legea Zilierilor (noutati conform OUG 114/2018)

In Monitorul Oficial nr. 1116 din 29.12.2018, conform O.U.G. nr. 114/2018, au fost publicate modificarile aduse LEGII ZILIERILOR, nr. 52/2011, actualizata. Astfel, noutatile sunt urmatoarele:

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practice, actualizat la zi

*O persoana poate presta cel mult 120 zile pe an calendaristic, indiferent de beneficiarul la care presteaza, cu exceptia celor care presteaza in domeniile: cresterea animalelor in sistem extensiv, pasunatul sezonier al bovinelor, ovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate in subordinea universitatilor acreditate si in domeniul viticol. In aceste patru domenii, perioada maxima de prestatie a zilierilor este de 180 de zile intr-un an calendaristic.

*Beneficiarul NU poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice in mod continuu, in activitatile de zilier. In caz contrar, prestarea se efectueaza pe baza de contract de munca pe perioada determinata.

*Munca necalificata cu caracter ocazional- zilieri- se poate presta NUMAI in domeniile:
1. a) Agricultura, vanatoare si servicii anexe- diviziunea 01.
2. b) Silvicultura, CU EXCEPTIA exploatari forestiere- diviziunea 02.
3. c) Pescuit si acvacultura- diviziunea 03.

Atentie! Beneficiarul NU poate utiliza zilieri pentru desfasurarea de activitati in beneficiul unui tert. Ca o noutate, in cazul in care nu se respecta aceasta prevedere, pe langa beneficiar, poate fi sanctionat si zilierul, cu amenda cuprinsa intre 500 si 2000 lei. Beneficiarul este sanctionat cu amenda de 6000 lei.

In cazul in care beneficiarul foloseste zilieri pentru alte activitati decat cele expres reglementate de prezenta ordonanta de urgenta, acesta se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 20.000 lei.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Legea nr. 86/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 (legea zilierilor)
*ANAF: zilierii pot lucra 3 luni pe an la acelasi angajator

(Visited 2,091 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− three = 0

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.