Inspectia Muncii: Majorarea salariului minim trebuie transmisa in Revisal in 20 de zile lucratoare incepand cu 1 ianuarie

Avand in vedere cele mai recente acte normative, cu impact in domeniul muncii, aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2019, inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, face urmatoarele precizari:
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi
Avertizam agentii economici ca transmiterea in Revisal a modificarilor contractelor individuale de munca, survenite in urma majorarii salariului minim brut pe tara garantat in plata, trebuie facuta in termen de 20 de zile lucratoare, calculate incepand cu 1 ianuarie 2019.

In ceea ce priveste masura stabilirii salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, in domeniul constructiilor, la suma de 3.000 de lei, consideram ca aceasta va diminua considerabil fenomenul muncii subdeclarate (neevidentierea, in documentele contabile, a unei parti din salariul acordat), care are incidenta mare in acest sector de activitate si este un fenomen cu efecte negative atat asupra lucratorilor cat si asupra mediului de afaceri, prin concurenta neloiala practicata.

Aceasta masura se aplica tuturor salariatilor incadrati la angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii.

De asemenea, restrangerea domeniilor de activitate in care se pot folosi zilieri, prin limitarea acestora la trei, respectiv, agricultura, vanatoare si servicii anexe, sivicultura, cu exceptia exploatari forestiere, pescuit si acvacultura, da posibilitatea lucratorilor care erau folositi inainte ca zilieri sa beneficieze de contracte individuale de munca, cu toate avantajele care decurg, astfel, pentru ei, in calitate de salariati.

Beneficiarul care va utiliza o persoana ca zilier pentru o perioada mai mare de 25 de zile calendaristice succesive trebuie sa incheie cu aceasta contract individual de munca pe perioada determinata”.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2019, sunt aplicabile urmatoarele prevederi legislative:
In conformitate cu H.G. nr.937/2018, incepand cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.080 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 12,43 lei/ora.

Tot de la 1 ianuarie 2019, pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, fara a include sporuri si alte adaosuri, se majoreaza de la 2.080 lei la 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de167,333 ore in medie pe luna, reprezentand 14,044 lei/ora.

Totodata, prin O.U.G.nr.114/2018, in perioada 1 ianuarie 2019 -31 decembrie 2019, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 17,928 lei/ora.

In ceea ce priveste exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, prin O.U.G. nr.114/2018, s-a modificat si Legea nr. 52/2011, noua prevedere legala intrand in vigoare la data de 29 decembrie 2018. Astfel, principalele modificari sunt cele referitoare la:
-domeniile de activitate in care se pot utiliza zilieri pentru munca necalificata cu caracter ocazional sunt: agricultura, vanatoare si servicii anexe –diviziunea 01; sivicultura, cu exceptia exploatari forestiere –diviziunea 02;pescuit si acvacultura –diviziunea 03;
-durata activitatii prestate ca zilier poate fi de maxim 120de zile in decursul unui an calendaristic, indiferent de numarul de beneficiari, cu exceptia zilierilor care presteaza activitati in domeniul cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate in subordinea universitatilor acreditate, precum si in domeniul viticol, pentru care perioada poate fi de 180de zile in decursul unui an calendaristic.

Totodata, un beneficiar nu poate utiliza o persoana ca zilier mai mult de 25 de zile calendaristice in mod continuu, fiind impusa conditia ca, pentru activitati ce necesita o perioada mai mare de timp, sa fie incheiate contracte individuale de munca pe perioada determinata.

Ca element de noutate, O.U.G. nr.114/2018 prevede sanctiuni pentru zilieri daca nu respecta numarul de zile cumulate in decursul unui an calendaristic,fiind pasibili de a fi sanctionati contraventional cu amenda cuprinsa intre 500 –2.000 lei.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Majorare salariu minim de la 1 ianuarie 2019: ce acte se intocmesc si pana cand se transmit in Revisal
*Salariu minim de 3000 lei si o serie de facilitati fiscale pentru domeniul constructiilor incepand cu 1 ianuarie 2019
*ITM: s-a modificat Legea Zilierilor (noutati conform OUG 114/2018)

Sursa: Inspectia Muncii

(Visited 1,554 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


four + 1 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.