ANAF modifica Declaratia Unica, D 205 si D 207

ANAF a publicat un proiect de ordin prin care apar cateva modificari in ceea ce priveste Declaratia unica, dar si formularele 205 “Declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit”, si 207 “Declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti”.
Modificarile celor doua formulare sunt necesare ca urmare a modificarii și completarii dispozitiilor titlurilor IV și VI din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

In cazul formularului 205 se propun urmatoarele:
– eliminarea indicatorului ”venit brut”, avand in vedere ca, potrivit Ordonantei de urgentaa Guvernului nr.18/2018, pentru veniturile din jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker, incepand cu data de 23 martie 2018, obligatia privind calculul, retinerea si declararea impozitului, pe fiecare beneficiar de venit, revine organizatorului sau platitorului de venituri;
– introducerea veniturilor obtinute de nerezidenti la jocurile de noroc practicate in Romania;
– includerea unei sectiuni referitoare la veniturile din dividende, in care sunt evidentiate atat veniturile distribuite, cat și veniturile platite.

In cazul formularului 207 se propune eliminarea informatiilor referitoare la categoria venituri din jocuri de noroc pentru care, incepand cu data de 23 martie 2018, veniturile obtinute de nerezidenti la jocurile de noroc practicate in Romania se impoziteazapotrivit Titlului IV ”Impozitul pe venit” din Codul fiscal, fiind aplicabile regulile de stabilire și declarare prevazute la acest titlu.

In cazul Declaratiei Unice se propun urmatoarele:
– includerea rubricilor necesare stabilirii de catre contribuabili a impozitului pe venit și a contributiilor sociale datorate pentru anul 2018;
– includerea unei sectiuni pentru declararea impozitului pe veniturile din jocuri de noroc ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta și festivaluri de poker, realizate in perioada 1 ianuarie – 22 martie 2018, inclusiv.
– modificarea sectiunii privind destinatia unei sume din impozitul datorat pe venitul net/caștigul net anual impozabil, pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult sau pentru acordarea de burse private, intrucat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.25/2018 a fost introdusa posibilitatea directionarii sumei reprezentand 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii;
– includerea unei sectiuni in vederea stabilirii venitului net anual impozabil și a impozitului datorat pentru anul 2018, in cazul veniturilor din activitati independente și din drepturi de proprietate intelectuala, impuse in sistem real, potrivit art.118 din Codul fiscal;
– includerea unei sectiuni care sa sprijine contribuabilii la stabilirea sumei de plata.

(Visited 839 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


five + 6 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.