Regularizare creante la reconsiderarea tranzactiilor

Potrivit prevederilor art. 11 alin. (1) din Codul fiscal, la stabilirea sumei unui impozit, ANAF poate sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau poate reincadra forma unei activitati pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei/activitatii.

Conform alin. (1) al art. 171 din Codul de procedura fiscala, obligatiile fiscale stabilite de ANAF ca urmare a reconsiderarii unei tranzactii se regularizeaza cu obligatiile fiscale declarate/platite de contribuabil/platitor aferente respectivei tranzactii.

In acest caz, sumele achitate in contul obligatiilor fiscale declarate/platite de contribuabil/platitor se considera, in totalitate, indiferent de bugetul unde au fost ulterior distribuite, a reprezenta plati anticipate in contul obligatiilor fiscale stabilite ca urmare a reconsiderarii, cu regularizarea ulterioara intre bugete.

Sumele stabilite de ANAF se regularizeaza cu obligatiile fiscale declarate/platite de contribuabil/platitor aferente anterior reconsiderarii, indiferent daca, din punct de vedere fiscal, in urma reconsiderarii/reincadrarii, are loc translatarea obligatiilor fiscale de la o persoana fizica/juridica la alta persoana fizica/juridica.

Au fost totodata reglementate detaliat:
a) Procedura de regularizarea platilor anticipate in cazul reconsiderarii unei tranzactii pentru care s-a aplicat impozitul pe venit din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal al persoanelor fizice si care a fost reincadrata ca activitate independenta de catre ANAF.
b) Procedura de regularizare a platilor anticipate in cazul reconsiderarii unei tranzactii pentru care s-a aplicat impozitul pe venit din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal al persoanelor fizice şi care a fost reincadrata ca activitate independenta, ca urmare a declararii de catre contribuabil a veniturilor obtinute din activitati independente.
c) Procedura de regularizare a platilor anticipate in cazul reincadrarii formei unei activitati, din activitate independentain activitate dependenta, de catre ANAF.

Sursa: DGRFP Ploiesti

(Visited 350 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.