ITM: Revenirea salariatei din CCC. Vezi aici ce trebuie sa stie angajatorii

Ca regula generala, nu se poate sa se desfiinteze postul salariatei aflate in concediu de crestere a copilului.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, actualizat la zi

Pe durata concediul pentru cresterea copilului, contractul de munca se suspenda conform prevederilor art. 51 din Codul muncii.

Atunci cand suspendam un contract de munca, suspendam toate termenele legate de incheierea, modificarea, executarea sau incetarea sa.

Cand angajata revine la locul de munca, inceteaza suspendarea contractului de munca. Salariata isi va relua activitatea in aceeasi functie.

Protectia salariatei la concediere dupa revenirea din concediul de crestere a copilului

S-a constatat in nenumarate randuri faptul ca exista neclaritati majore in ceea ce priveste protectia salariatei la concediere dupa ce revine din concediul de crestere a copilului.

Inainte de orice explicatie, va amintim faptul ca Protectia la Concediere reprezinta un beneficiu si pentru tatal copilului, nu doar pentru mama. Pentru a intelege notiunea de protectie la concediere dupa revenirea din concediul pentru cresterea copilului, vom consulta Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111 din 2010, aprobate prin HG nr. 52/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 25. din OUG nr. 111/2010:
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate. (4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Salariata are tot dreptul sa revina la locul de munca oricand si sa reintre in concediu de crestere copil oricand, pana cand acesta implineste 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap. O sintagma cheie pentru a intelege protectia la concediere pentru salariatii reveniti din CCC este “revenire definitiva”.

Revenirea definitiva este momentul in care salariata nu mai poate reintra in concediu crestere copil, adica implinirea copilului a varstei de 2 ani respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Drept pentru care recomandam varianta care nu prezinta riscuri pentru angajator, adica mentinerea contractului individual de munca al salariatei pe o perioada de 6 luni de la revenirea definitiva a acesteia la locul de munca.

Asadar, decizia de a inceta raporturile de munca inainte de cele 6 luni peste momentul revenirii definitive la locul de munca ar putea fi atacata in instanta. Nu uitam faptul ca beneficiaza de concediu crestere copil oricare dintre parintii firesti ai copilului, in raport cu optiunea exprimata daca indeplineste conditiile de acordare.

Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru crestere copil in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Cu toate ca legea e de partea lor, multe mamici se tem sa nu aiba surprize neplacute odata cu intoarcerea la serviciu dupa concediul de crestere a copilului.

Prevederile in vigoare din OUG nr. 111/2010, stipuleaza ca angajatorul nu poate dispune incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, timp de 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in firma.

De mentionat faptul ca aceasta garantare a locului de munca timp de 6 luni are loc in anumite conditii: prevederile OUG nr. 111/2010 nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

“Contractul individual de munca nu poate fi desfacut din initiativa celui care angajeaza, pe motiv de necorespundere profesionala, pe o perioada de minim 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, in cazul salariatilor care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani.”

Ce se intampla dupa revenirea mamei la serviciu din C.C.C. ?
Pe timpul concediului pentru cresterea copilului, contractul de munca al mamei se suspenda pana la revenirea acesteia la serviciu. Pe perioada suspendarii, angajatorul are voie sa angajeze o persoana cu contract de munca in locul mamei care se afla in C.C.C., dar pe perioada determinata.

La data cand mama revine din concediu, angajatorul trebuie sa ii puna la dispozitie acelasi loc de munca, aceeasi pozitie in cadrul firmei si acelasi salariu. Contractul de munca se reia in conditii similare, in mod normal, dar se poate face si incadrarea pe un alt post sau modificarea salariului – numai cu acordul mamei.

Daca postul pe care era angajata persoana inainte sa plece in C.C.C. s-a desfiintat, angajatorul e obligat sa ofere un alt post in cadrul firmei, dar, daca nu exista aceasta posibilitate sau persoana in cauza nu accepta ofertele sale (mai ales daca este vorba de oferte submediocre), ii poate da un preaviz de concediere de 20 de zile lucratoare (timp in care se poate cauta un alt serviciu) .

Daca persoana in cauza nu gaseste alt loc de munca, are dreptul sa primeasca somaj.

Daca o persoana se intoarce din C.C.C., iar angajatorul ii spune ca nu o poate primi din cauza ca a angajat pe altcineva in locul ei, acesta este un abuz si o ilegalitate. Pe postul acesteia, firma nu are dreptul sa angajeze pe altcineva decat pe durata determinata, iar atunci cand se intoarce din concediul pentru cresterea copilului, in mod normal ar trebui sa se puna la dispozitie vechiul loc de munca.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Cumul salariu si indemizatie CIC: cum se calculeaza contributiile, la salariul minim sau la venitul realizat?
*OUG 81/2018: modificarea OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
*Cand trebuie sa-si reia salariatul activitatea din CIC pentru a primi stimulentul de insertie?

Sursa: ITM Harghita

(Visited 3,603 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− two = 7

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.