Un angajat cu norma partiala poate presta ore suplimentare in weekend? Vezi aici raspunsul

Intrebare: Un angajat care este incadrat cu norma partiala poate presta ore suplimentare in timpul weekend-ului( repaus saptamanal)? Cat e de Ok sa facem un pontaj cu 2 ore vineri si 2 ore sambata din totalul de 4 ore/zi?
Raspuns Elena Savciuc, expert legislatia munci www.contabun.ro: Munca prestata in zilele de repaus saptamanal nu sunt privite ca ore suplimentare. Daca salariatul munceste in aceste zile, trebuie sa aiba alte doua zile libere consecutiv (48 ore), indiferent ca are contract cu timp partial sau cu norma intreaga.

Referitor la modul de repartizare a muncii in cazul unui salariat cu CIM part-time, trebuie sa stabiliti in contract modul in care se va desfasura activitatea. Puteti trece ca acesta va desfasura nu X ore/zi, ci X ore pe saptamana (ca exemplu) si sa detaliati cum va lucra, asa cum ati mentionat in speta.

Nu trebuie sa uitati ca in situatia in care repausul saptamanl nu se acorda in zilele de sambata si duminica, ci in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, sporul acordat este unul negociat, legiuitorul nu a stabilit un nivel minim si nici un mod de calcul pentru acest spor.

Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Este autoarea lucrarilor:
(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

Contabun.ro a mai publicat si:
*CIM cu timp partial: orele muncite in weekend sunt considerate ore suplimentare? Vezi aici raspunsul
*CIM part time: cum se calculeaza contributiile si care sunt obligatiile angajatorului si ale salariatului

(Visited 1,545 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.